Hat mezőgazdasági óriásvállalat is éppen az egyesülés határán van, a fogyasztók és a gazdálkodók számára pedig egyáltalán nem könnyű megállapítani, hogy mindez hogyan fogja befolyásolni az élelmiszer-rendszert – írja a QuartzSzeptember 20-án a hat nagyvállalatból öt – Bayer, Monsanto, DuPont, Dow Chemical és Syngenta – vezetői megjelentek az Egyesült Államok Szenátusának Jogi Bizottsága előtt (egyedül a ChemChina maradt távol), annak kapcsán, hogy miért is kellene a szabályozó szerveknek jóváhagyni a megafúziókat, amelyek alapvetően át fogják rendezni a globális mezőgazdaságot.

A vállalatok vezetői mind azt állították, hogy az összeolvadással cégeik szakértelmét egyesítik, és nagyobb hatékonysággal fogják kiszolgálni a gazdálkodókat és a fogyasztókat. Ugyanakkor az, hogy a hatékonyság növelése megéri-e az esetleges negatív hatásokat, mint például a lehetséges áremelkedéseket és a kisebb piaci versenyt, arra még nincs válasz. Lényegében az a kérdés, hogy az emberek szavazhatnak-e bizalmat három nagyvállalatnak abban, hogy olyan világot teremtenek a fogyasztóik számára, amely felelősségteljesen képes élelmiszerrel ellátni a Föld növekvő népességét.

Ami eddig történt:

Július 20-án a Dow Chemical és a DuPont egyezett meg egymással, az 59 milliárd dolláros összeolvadással a két legnagyobb amerikai vegyipari piacot egyesítve.
Augusztus 22-én a kínai állam tulajdonában lévő ChemChina számára az USA szabályozó szervei jóváhagyták, hogy 42 milliárd dollárért felvásárolja a svájci Syngentát.
Szeptember 14-én a Bayer, a német gyógyszer- és vegyipari cég 66 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát fogadta el az amerikai vetőmagóriás, a Monsanto.

agrárvállalatok

A vállalatok technológiai fejlesztéseket ígérnek a termelőknek – fotó: Agroinform.hu

Ezek a hatalmas összeolvadások nem hozták könnyű helyzetbe a gazdálkodókat és a fogyasztókat. A fogyasztókat leginkább az élelmiszer-biztonság aggasztja, míg gazdálkodók attól tartanak, hogy a kisebb verseny magasabb vetőmag- és növényvédőszer-árakat fog eredményezni. Ezen túl az amerikai Gazdálkodók Szövetségének elnöke arra figyelmeztetett, hogy a piac ilyen mértékű átrendeződése nem csak magas árakhoz, hanem kisebb választási lehetőséghez is vezet a termelők számára.

Az érintett vállalatok vezetői a maguk részéről azt hangsúlyozták, hogy egy olyan időszakot élünk, amiben a mezőgazdaság gyors reakcióképessége az elsődleges. "A változás ijesztő lehet a gazdálkodóknak, de ez az iparág ilyen" – mondta a Monsanto technológiai vezetője, Robb Fraley. "A termelőket azok a vállalatok szolgálják ki a legjobban, amelyek a legtöbbet invesztálnak technológiai fejlesztésekbe." Fraley hozzátette: "a Monsanto 15 évvel ezelőtt 300 millió dollárt fordított kutatásra és fejlesztésre, ebben az évben viszont már 1,5 milliárd dollárnál tartanak."

Azt a vállalatok vezetői azonban nem említették meg, hogy a Bayer kivételével az összes óriáscég eladásai csökkenő tendenciát mutattak az utóbbi időben. Ebből a szempontból nézve, az összeolvadások inkább arról szólhatnak, hogy a vállalatok fenntartsák profitjukat és kevésbé arról, hogy új technológiákat fejlesszenek ki. A fúziók azt mutatják, hogy azoknak a vállalatoknak, amelyek high-tech vetőmagba és kemikáliákba fektettek be, egy durva időszakon kellett átmenniük és valószínűleg arra számítanak, hogy az összeolvadás új időszak kezdetét jelenti majd.