Az Agroinform.hu jelen volt a BASF – Új megoldások nemzetközi sajtótájékoztatóján Nunhemben, Hollandiában. Az eseményről korábbi cikkünben számoltunk be, ez alkalommal Michael Wagnert kérdeztük a növényvédő szerek jövőjéről, a digitalizáció terjedéséről és a klímaváltozás kihívásairól.

Milyen megoldásokat javasol a BASF a gazdálkodóknak, hogy képesek legyenek alkalmazkodni az emberi tevékenység és a klímaváltozás által okozott tiszta víz csökkenéséhez, mely hozzájárul a gyengébb  terméseredményhez?

Ez a téma különösen fontos olyan országokban, mint például Magyarország, ahol az aszály jelentős probléma a növénytermesztésben. A vízhiány hatásait magam is megfigyelhettem Spanyolországban, ahol sok időt töltöttem aszályos években is. Úgy gondolom, hogy az aszály és általában a tiszta víz szűkös rendelkezésre állása olyan problémát jelentenek, amelyek csak együttes erőfeszítéssel oldhatók meg.

A megoldás széles skálán értelmezhető, megközelíthető a vízvédelem és a hatékony vízhasználat oldaláról is. A vízvédelem tekintetében fontos többek között olyan termékek kifejlesztése, amelyeknek a talajvízre gyakorolt környezeti hatása kisebb, vagy nincs káros hatásuk. Ezt követi a hatékonyság témaköre, ami pedig a digitalizációval kezdődik. A BASF Xarvio™ digitális gazdálkodási megoldásai például segítik a hatékonyabb növénytermesztést. Ez pedig azt is jelenti, hogy a vízhasználatot is optimalizálhatjuk.

Mindezen túlmenően a nemesítés területén is elköteleztük magunkat, az aszálytoleráns fajták nemesítése az egyik kutatási területünk, ami szintén lehetőséget nyújt a BASF vállalat számára, hogy hozzájáruljon a mezőgazdasági rendszerek javításához, beleértve a szűkösen rendelkezésre álló víz miatt kialakuló feltételeket.

basf

Michael Wagner: "A kulcs az együttműködésben rejlik."

A BASF az új fejlesztéseivel hogyan tud lépést tartani az Európai Unióban történt hatóanyag-visszavonásokkal?

Természetesen a legfontosabb a már létező hatóanyagaink védelme és új hatóanyagok kifejlesztése, olyanoké, amelyek megfelelnek a feltételeknek. A beruházásaink napi szinten 2,8 millió eurós nagyságrendet tesznek ki a növényvédelem területén, amely jelentős összeg Magyarországon a portfólió életben tartásához, illetve a szabályozói kihívásoknak való megfeleléshez.

Ami minket nagyon aggaszt, az az, hogy a döntések ezen a területen sokszor nem kizárólag tudományalapúak. Vannak érzelmi, politikai alapú programok, ahol nehézségekbe ütközünk. Ezért a javaslatunk az, hogy dolgozzunk világos célokkal és tudományalapú megközelítéssel a növényvédő szer hatóanyagok vizsgálatakor.

Az innováció a termék megalkotásán túlmutat, annak felhasználása során ér véget. Milyen lépéseket tud tenni a BASF annak érdekében, hogy a termék használata hozza az elvárt eredményt?

A gazdálkodó számára, egészen érthető módon, a termék csak egyetlen darabka egy egészen összetett rendszeren belül. Én magam is gazdálkodó vagyok, képzem magam. Az embernek sok területet kell összekapcsolnia a gazdálkodás során, alig van még egy olyan profi szakma, amelyben annyira széleskörűen képzettnek, jártasnak, tapasztaltnak kell lenni, mint a mi esetünkben. Azt gondolom azonban, hogy a kulcs az együttműködésben rejlik, ami az egész termelési ciklusban végig jelen kell hogy legyen. A digitalizáció új eszközöket kínál e területen, összeköti a gazdálkodókat az ágazat többi szereplőjével, ezáltal a BASF is szorosabb együttműködésre képes a gazdálkodókkal, Magyarországon is.

basf

Az aszálytoleráns nemesítés az egyik kutatási terület, ami szintén lehetőséget nyújt a BASF vállalat számára, hogy hozzájáruljon a mezőgazdasági rendszerek javításához.

Magyarországon is egyre inkább előtérbe kerül a növényvédő szerek drónos kijuttatása precíziós technológiai megoldás keretében. Hogyan látja a BASF a helyét ebben a technológiában ?

Ez egy nagyon izgalmas téma. Valószínűleg sok fejlesztést látunk majd ezen a területen megvalósulni. Először is talán érdemes megemlíteni, hogy a drónokra és egyéb légi alkalmazásokra nagyon eltérő jogi szabályozások vannak érvényben. Vannak országok, amelyekben ezek alkalmazása tilos, vannak olyanok, amelyekben engedélyt próbálunk szerezni arra, hogy legalább kísérleti célra alkalmazhassuk a dróntechnikát és tapasztalatokat szerezhessünk e technológia kapcsán, és vannak olyan országok is, ahol semmilyen korlátozás nincs érvényben ezen a területen. Ha tehát szétnézünk az országok között, nagyon eltérő helyzetekkel találjuk szemben magunkat.

A kérdés nem önmagában a drónok alkalmazása, hanem összességében és általánosságban véve a robottechnológiák alkalmazása. Ezen technológiák használata nagyon izgalmas, azonban gyakorlati alkalmazásuk korai stádiumban van. A BASF is azt vizsgálja, hogyan alkalmazhatók ezek a technológiák a jövőben.

drón

A drónra és egyéb légi alkalmazásokra nagyon eltérő jogi szabályozások vannak érvényben.

Az Agroinform jövőre precíziós mezőgazdasági konferenciát, 2021-ben pedig európai precíziós gazdálkodási konferenciát (ECPA) szervez, ezért is van jelenleg még a szokásosnál is jobban napirenden a precíziós technológiák témája. Milyen lépéseket tud tenni a BASF vállalat annak érdekében, hogy elősegítse a precíziós technológiák helyes alkalmazását?

A BASF a Xarvio™ digitális megoldásaival is bekapcsolódik a precíziós termelés elősegítésébe. A Xarvio™ Scouting alkalmazás segítségével egyszerűen beazonosíthatóak a gyomok, felismerhetőek a betegségek, meghatározhatóak a sárga csapdában lévő rovarok, elemezni lehet a levélkárokat és a nitrogénállapotot is. Ez egy egyszerűen használható eszköz; csak le kell tölteni az alkalmazást, és már használhatók is ezek a szolgáltatások, valójában ingyen. Ez az újfajta technológiák alkalmazásának egyik egyszerű lépése.

Ha azonban közelebbről vizsgáljuk a termelésoptimalizálás kérdését, elérhető egy szántóföldi manager szolgáltatás, a Xarvio™ Field Manager is. Az applikáció segítségével bármikor ellenőrizhető a szántóföld állapota, a permetezés időzítővel pedig időben képesek a termelők azonosítani a lehetséges kockázatokat. Így az applikáció nyújtotta támogató megoldások a jobb áttekinthetőséghez és a magabiztosabb döntésekhez tudnak hozzájárulni. Ehhez az  eszközhöz valamennyi hozzáértés, know-how szükséges, helyes alkalmazása tanulási folyamat eredménye.

Meg kell említeni továbbá, hogy az új technológiák a termelés hatékonyabbá tétele mellett lehetővé teszik, hogy kapcsolódjunk a gazdálkodókhoz, hogy szorosabb együttműködést valósítsunk meg a termelőkkel. A modern technológiák alkalmazása a gazdálkodók számára és számunkra is folyamatos tanulást igényel.

Mit gondol arról, hogy mi a gazdálkodók által nyert legnagyobb haszon a digitális technológiák alkalmazásakor?

A legnyilvánvalóbb haszon a pénzügyi haszon. A digitális eszközökkel a gazdálkodók sokkal precízebb munkavégzésre képesek, ezzel pedig csökkenthetők a kiadások és növelhető a hozam.

A másik haszon a kapcsolat, az összekapcsolhatóság, ez a hab a tortán. Az összekapcsolhatóság révén a gazdálkodók még jobb és még sikeresebb munkavégzésre képesek.