A precíziós gazdálkodás új kihívásokkal teli, komplex, több szegmensből álló technológia. A különböző precíziós szolgáltatást nyújtó vállalkozások, cégek, az Agroinform Média Kft. (az Agroinform.hu portál fejlesztője és a PREGA Konferencia és Kiállítás főszervezője) által nyolc év óta minden évben megrendezett PREGA Konferencián bemutatják a legújabb technikákat, eszközöket a precíziós gazdálkodás iránt érdeklődő gazdálkodóknak.

Ma már a felsőoktatás is kapcsolódott ehhez a vonulathoz, mivel óriási szerep hárul az egyetemekre. A felsőoktatásnak az a feladata, hogy többé-kevésbé objektív mércét felállítva értékelje a világot, és ezt a kiegyensúlyozott világképet, szemléletet, tudást adja át a hallgatóknak. Mosonmagyaróváron 2017-ben indult el elsőként precíziós szakmérnöki képzés Magyarországon, s azóta – mondhatni – futótűzként terjedt el az egész országban. Keszthelyen, Székesfehérváron, Gödöllőn, Debrecenben, Hódmezővásárhelyen megalakultak a precíziós szakok, szeptembertől pedig Kaposváron is elindul a szakképzés, amelyek új szemléletet hoznak a magyar mezőgazdaságba is.

precíziós gazdálkodás

Egyre több egyetemen indít önálló precíziós gazdálkodási szakot vagy szakirányú továbbképzést – fotó: Pixabay

Sisák tanár úr a hódmezővásárhelyi képzéssel kapcsolatban elmondta, azt tanítják meg a hallgatóknak, hogy a precíziós mezőgazdaságnak a rendszere nem azonos az 50 millió forintos traktorral, amelynek a tetejére GPS antennát szereltek, s a két centiméter pontosságú, táblán belüli működéssel.

Nyilvánvalóan elengedhetetlen része egy ilyen eszköz a precíziós mezőgazdaság teljes rendszerében, de sok-sok apró összetevője van ennek a technológiának, amely csak akkor tud hasznot hozni a gazdának, ha megérti a rendszer egész működését, és megfelelő módon használja. A felsőoktatásban a teljes rendszer működését tanítják, amelynek a lényege az adatfeldolgozás, a kapott sokféle, rengeteg információ értelmezése, és az adatokból származó eredmények hasznosítása a saját gazdaságban. Jó hír, hogy a hallgatók is nagy érdeklődést mutatnak a precíziós szakok, szakmérnöki képzések iránt.

Nagy az érdeklődés a precíziós mezőgazdasági képzések iránt – fotó: envato elements

Mivel a hódmezővásárhelyi képzés a többi egyetemhez képest későn, egy éve kezdődött, ezért a jövőt is vizionálták azzal, hogy a drónhasználat képzésére külön, kiemelt figyelmet fordítanak. A tanár úrnak meggyőződése, hogy a drónok szervesen beépülnek a precíziós mezőgazdaság gyakorlatába. A képzés a drónos monitoringot állítja a középpontba, mivel várhatóan ez a terület áll a leggyorsabb fejlődés előtt a precíziós mezőgazdaságon belül.

Jelenleg a drónhasználat beillesztése a gazdálkodás gyakorlatába még sok kérdést vet fel, ám az már most látszik, hogy a drón, mint eszköz szerves része lesz a precíziós gazdálkodásnak. Nemrégiben jelent meg egy adat, miszerint Németországban a 100 hektár fölötti gazdaságok 25 százalékában rendszeresen használják a drónt (fele részben saját eszközzel, fele részben szolgáltatótól veszik igénybe az eszközt). Az biztos, hogy ez az arány nőni fog, s remélhető, hogy a magyar mezőgazdaság is eljut erre a szintre.

A képzésben a fő hangsúlyt a drónos monitoringra helyezik – fotó: envato elements

A drónhasználat jogi hátterét az Európai Unió ajánlásai alapján alakítják idehaza is. Az országgyűlés várhatóan ez év végére alkotja meg az új dróntörvényt, amely az eszköz használatának a szabályait tartalmazza. Fontos, hogy az új szabályok ne akadályozzák a dróntechnológia, s az ehhez kapcsolódó szolgáltatások rohamos fejlődését, mert ezzel kárt is okozhatunk a mezőgazdaságnak.

A drónokat két alapvető területen használják a mezőgazdaságban. Az egyik a monitoring, vagyis a felvételkészítés területén, amellyel a határszemle végezhető el, sokkal több információval. Az információk feldolgozásához kell az a tudás, amellyel a mezőgazdaság hatékonysága nagyban javítható. Az eszköz másik nagy felhasználási lehetősége a növényvédelemben mutatkozik, mivel a drón nem csak takarékosabban juttatja ki a növényvédő szert, de olyan helyekre is eljut, ahová a nehéz gépekkel nem lehet bemenni. Ugyanakkor ennek a technológiának a szabályozási hátterét is meg kell teremteni.

drón

A drónhasználat törvényi szabályozása még várat magára – fotó: Agroinform.hu

Az Agro-Way Kft. együttműködési szerződés keretében dolgozik együtt a hódmezővásárhelyi egyetemmel. Amikor a karon a precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök szakirányú továbbképzés beindításáról megszületett az elhatározás, olyan céget kerestek, amelyik biztosítja az eszközöket, és annak komoly technológiai, műszaki tudását a gyakorlati képzéshez. A cég nélkül nem tudták volna a szakmérnöki képzést sem elindítani, de miután Bene Lajos azonnal partner volt az ötlet megvalósításában, így minden akadály elhárult a képzés beindítása elől. Az Agro-Way Kft. és mellettük a MyActionCam Kft. a mezőgazdasági gyakorlathoz biztosítják a drónokat és a szükséges kiegészítőket.

Sisák István végül arról tájékoztatott, hogy június 27.-én szombaton az egyetem egy nagyobb, beiskolázást segítő rendezvényre várja azokat a középiskolás diákokat, akik a mezőgazdaság iránt érdeklődnek. A nyolc órától 12 óráig tartó bemutatón mindazt bemutatják, amit a kar kínál a hallgatóinak. Ennek részeként drónos bemutatót is rendez az Agro-Way Kft., melynek helyszíne a Hód-Mezőgazda Zrt. Takács Ferenc Képző Központja.