Sokat tettünk érte! Tapasztalat, szakmai háttér nélkül, csupán a lelkesedésünkben, kitartásunkban, a mellénk szegődött szakértők tudásában és az Európai Unió támogatásában bízva haladhattunk évről évre előre.

Néhány "zsenge" után hamar megtaláltuk a helyünket, beágyazódtunk a magyar agrárvásárok közé, számolnak velünk, ma már a ranglista előkelő helyén állunk. Évről-évre épültek, komfortosodtak a csarnokok, a kiállítók is egyre szaporodtak, és ami nagyon fontos: a szakma is elfogadott bennünket.
Kevés a pénz, nehéz talpon maradni - halljuk úton-útfélen. Mi nem panaszkodhatunk. Eddig sikerült a büdzsénkből kiszorítani a szükséges forintokat, támogatóink is vannak szép számmal, e mellett mindig kitaláltunk olyan projekteket, amelyeket a szaktárca is jó szívvel támogatott. Ha a vásár sikereiről, fenntarthatóságáról beszélünk nem szabad elfelejtkeznünk Szentlőrinc városról sem, hiszen hosszú távú együttműködés keretében biztosítja a területet és évente jelentős anyagi támogatást is nyújt alapítványunknak. Köszönjük mindenkinek, hálásak vagyunk érte!

A jubileumot igyekszünk méltóképpen megünnepelni. A hagyományos programokon kívül több lesz a kitüntetés, oklevél, gazdagabb lesz közönségprogram, a Nemzeti Vágta előfutamához pedig különleges attrakciókat terveztünk.

Az idei év kiemelt programeleme a helyi termelő, a kistermelő. A Nemzeti Vidéki Hálózat támogatása jóvoltából önálló pavilont, speciális szakmai programokat tudunk szervezni, ugyanis nagyon fontosnak tartjuk, hogy ez a termelői kör is megtalálja az őt méltán megillető helyet a piacon.
2013-ban egy régi, dédelgetett álmunk is valóra válik, belefogunk egy nagy beruházásba,  melynek a vásár nyitó napján lesz az alapkő letétele.

Közel hat éve foglalkozunk egy speciális piac létrehozásának gondolatával. Osztrák és német minták közvetlen tanulmányozása alapján szeretnénk Szentlőrincen, a Vásárcentrum részeként is egy már külföldön, általában az elmaradott régiókban bevált és fenntartható vidékfejlesztési módszert meghonosítani és ennek feltételeként egy multifunkcionális épületet - Kistermelők Háza - megépíteni. A forrást LEADER támogatásból megszereztük, így megépülhet egy országosan is egyedülálló piaccsarnok. Hogy mire is lehet ezt használni? Elsősorban hagyományos piacként működik majd, de rendszeresen lesznek szezonális akciók, alkalmi vásárok, vevőtalálkozók. Rendezhetünk itt képzéseket, konferenciákat, a termelők találkozhatnak egymással, szakértőkkel, tanácsadókkal, behozhatják a feldolgozott élelmiszereiket, kézműves termékeiket, ezek értékesítésében itt szakszerű segítséget kaphatnak. A Kemencés Udvarhoz és a vásár infrastruktúrájához kapcsolódva itt is tarthatunk rendezvényeket, bemutatókat, kiállításokat. Ezen kívül azt szeretnénk, hogy ez a Ház egyben egy közösségi tér, egy kis „inkubátorház” legyen, ahova a termelők bizalommal jöhetnek, biztonságosan értékesíthetik a termékeiket. Reményeink szerint ez erősíteni fogja a helyi és a környék gazdaságát, összefoghatja és bemutathatja azokat az értékeket, amelyek ebben a térségben megvannak, csak még nem eléggé ismertek.
Ezzel a munícióval állunk elébe a következő húsz évnek...


Sigora Irma

A PROGRAM:

Augusztus 9. Péntek
10.00 Ünnepélyes megnyitó Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Vidékfejlesztési Minisztérium
14.00 Agrárfórum
A magyar agrárium helye, szerepe az új ciklusban
A helyi termelő – mint a vidék fontos kulcsszereplője Czerván György

Augusztus 10. szombat
9.00 – 14.00 Méhészeti szaknap
Dr. Mészáros László elnök, OMME
Egyesületünk aktuális témái
Dr. Békési László főmunkatárs, HaGK - Méhészeti Intézet
Rovarölő szerek idegrendszeri hatása a méhekre
Turós Izabella igazgató, NAK Baranya Megyei Igazgatósága
Bemutatkozik a Nemzeti Agárgazdasági Kamara
Deákné Dr. Paulusz Petra, NÉBIH-ÁDI
Az Európai Uniós önkéntes méhegészségügyi kísérleti felügyeleti program
10.00 Díjugrató verseny a Szentlőrinci Gazdanapok Nagydíjáért, szünetben szabadidomítási bemutató
11.30 és 13.30 Daniel Speer Brass együttes fellépése
16.00 Hangoló Zenés Gyermekszínház műsora

A PROGRAM:

Augusztus 11. vasárnap
10.00 Lovas-íjász és solymász bemutató
11.00 Szentlőrinci Vágta a Nemzeti Vágta előfutama, selejtező futamok
Ezt követően Trükk lovas bemutató
Traktoros ügyességi verseny
14.00 Szabadidomítási bemutató
(Monty-Roberts  módszer)
16.00 Szentlőrinci Vágta: döntő futam

A kiállítás állandó közönség programjai:
kóstolók, pónilovaglás, íjászat, légvárak, játszóházak

Szeretettel várjuk a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Kiállítási Centrumában, Szentlőrincen,
péntek-szombat 9-18, vasárnap 9-17 óráig!
www.bmvk-gazdanapok.eu 72/214-050