A vendéglátó helyek bezárása és az exportszállítások akadozása számos termelőt a termény megsemmisítésére kényszerít. A farmerek közül sokan (akik már az elmúlt években is komoly veszteségeket szenvedtek el az USA és Kína közötti vámháború miatt) kiszántják a vetéseiket, és szemétre dobják a hosszabb ideig nem tárolható termékeiket – írja a cnbc.com.

A tejtermelők kénytelenek a földekre kiönteni a felesleges tejet – fotó: Pixabay

Becslések szerint a termelők több mint tízmillió liter tejet kénytelenek kiönteni naponta, a megtermelt zöldség- és gyümölcsfélékből pedig több ezer tonna rothad el a földeken, vagy jobb esetben kerül az állatok takarmányába. A Marketing Szövetség becslése szerint eddig legalább 5 milliárd dollár értlű termény vált semmivé.

Washington államban eddig kereken egymilliárd font, mintegy 450.000 tonna burgonya maradt eladatlanul, az iskolák és az éttermek bezárása folytán. A csirkehús feldolgozók tömegesen kénytelenek leölni a barofikat, mert az eladatlan készletek miatt nem tudnak több húst tárolni.

Több millió haszonállatot kénytelenek leölni az Egyesült Államokban – fotó: Pixabay

Húsvét előtt egy tojástermelő üzemben 61.000 tojótyúkot kellett elaltatni. Trump elnök törvényileg próbálja kényszeríteni a vágóhidakat a munka folytatására, de ezt is csak akkor érdemes erőltetni, ha a megtermelt húsok értékesítését is biztosítani lehet.

A kormány 19 milliárd dolláros gyors támogatási programja, (amelyből 16 milliárd dollárt azonnal kioszt a veszteségek kompenzálására), szakértők szerint csak átmeneti segítséget jelent, de hosszabb távon aligha lesz képes megoldani a súlyosbodó problémákat.