Hómaróktól a mezőgazdasági gépekig

A Loftness Manufacturing céget 1956-ban egy minnesotai helyi farmer, Dick Loftness alapította. Kezdetben csak traktorra, rakodógépekre szerelhető hómarókat gyártott a helyi farmereknek másodállásban, sőt az 1960-as évek végén fel kellett hagynia a gazdálkodással a gyártás javára.

A termékeket egy másik farmer, Marv Nelson kezdte értékesíteni szintén jövedelemkiegészítésképpen. 1975-től Dick és Marv úgy döntöttek, hogy közösen viszik tovább a gyártást, azonban Dick 1979 végén eladta ületrészét Marvnek, de a márkanév máig fennmaradt.


A következő nagy változás az 1980-as évek elején jött, a gyártmányprofilban sorra jelentek meg a különféle vetőgépek, bálacsomagolók, szárzúzók és kőfelszedők is. A traktorra szerelhető hómarók ma már csak a gyártmányprofil kis hányadát adják.

FB1230, a legújabb modell

A Loftness 12 tonnás műtrágyaszóró teljesen hidraulikus meghajtású szállítószalag- és pörgettyűhajtással rendelkezik, amellyel alkalmas a folyamatosan változó adagolásra, és az egyik legegyenletesebb szórásmintázatát produkálja. Továbbá 1041 milliméteres alvázkeret-magassággal és 2286-3861 mm közötti, állítható nyomtávszélességgel rendelkezik a sorközökben történő szezonális kijuttatásokhoz.

A tartály 409-es rozsdamentes acélból készült, belső felületén nincsenek peremek vagy bordák, megakadályozva az anyag csomósodását és a korróziót, miközben biztosítja az anyag egyenletes kiáramlását.

műtrágyázó pótkocsiműtrágyázó pótkocsi

Loftness FB1230 műtrágyázó pótkocsi – fotók: www.loftness.com

Az új típus műszakilag már készen áll precíziós gazdálkodásra is. Az alapfelszereltségű, hidraulikus szállítószalag-meghajtás lehetővé teszi az adagolási sebességének a talajhoz viszonyított sebességtől független beállítását a változó adagolású alkalmazásokhoz. A kettős láncok opcionálisan független vezérlést biztosítanak a bal és a jobb oldali szakaszhoz.

A vezérelt szórótárcsa-meghajtások szintén rendelkezésre állnak a kijuttatási mennyiségnek és a talajsebességnek megfelelő automatikus beállításhoz. A rendszer lehetővé teszi, hogy különböző mennyiségeket tápláljunk be előre a kezelőpanelen, automatikusan beállítva a kijuttatási mennyiségeket az egyes munkamezőkhöz minden földterületnél.

Forrás: www.loftness.com