A phys.org hírportál egy nagyon érdekes és meglepő kutatási eredményről számolt be, miszerint a finn VTT Technikai Kutató Intézet munkatársai

a kávénövény kimetszett sejtjeinek felhasználásával laborban szaporítható, igazi kávét állítottak elő.

A bioreaktorban történő kávészaporításnál gyakorlatilag ugyanazt a módszert kell alkalmazni, amelyet a szövettenyésztéses hús előállításánál használnak. A kávékedvelők számára a kávéital minőségét alapvetően az íze határozza meg, ami az új kávé esetében csaknem azonos az eredeti kávé ízével, csupán valamivel kevésbé keserű, ami a kissé alacsonyabb koffeintartalom függvénye.


Az új eljárás üzemi méretekben való alkalmazásáig még bizonyos technológiai problémákat meg kell oldani, de a felfedezés így is óriási jelentőségű, mivel többek között nagy területeket szabadít fel más növények számára, nem utolsósorban pedig a hosszú szállítási útvonalakat kiküszöbölve, lényegesen csökkenti a kávéfogyasztás ökológiai lábnyomát.

kávé

Néhány évtized múltán az afrikai országokba vagy Brazíliába Finnországból kell kávét szállítani? – Fotó: Envato

A finn kutatás irányítója, Heiko Risher arra is rámutatott, hogy a globális felmelegedés nyomán a világ kávétermése, pontosabban az egységnyi területről lehozható kávé mennyisége folyamatosan csökken, így azt sem lehet kizárni, hogy néhány évtized múltán az afrikai országokba vagy Brazíliába Finnországból kell kávét szállítani.