Kartelezés miatt kaptak gigantikus bírságot nagy gyümölcsfeldolgozó vállalatok Franciaországban
A bíróság összesen 58,3 millió euró fizetésére kötelezte az érintett vállalatokat. A vád a piac felosztása és az árak manipulálása.

Teljes készültségben Németország a sertéspestis miatt
Kereső kutyák, drónok és elektromos kerítések: Németország teljes védelmi rendszert telepít annak érdekében, hogy megakadályozza a vaddisznókat az afrikai sertéspestis behurcolásában. Amerikai kutatók oltóanyagot dolgoztak ki az afrikai sertéspestis megfékezésére, amely egyelőre tesztfázisban van, azonban védelmet nyújthat a világszerte óriási károkat okozó afrikai sertéspestis vírusával szemben. A romániai állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági szakhatóság pedig újabb 26 ezer sertés elpusztításáról döntött, miután afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki a kelet-romániai Braila megyében egy sertésfarmon.

sertés

Újabb 26 ezer sertést kell leölni a fertőzés miatt (a kép illusztráció) – fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Agrárium 2020 – mik lesznek a legnagyobb kihívások?
A hatékonyság növelése, a támogatáspolitikai kérdések és a klímaváltozás adta feladatok megoldása mellé felzárkózott fontos tennivalóként 2020-ra a mezőgazdaságot érő támadások kivédése is. Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárüzletágának ügyvezető igazgatója így foglalta össze az agrárium előtt álló legnagyobb kihívásokat.

2019-ben ezekért a napraforgókért fizették a legtöbbet
A napraforgó az egyik legfontosabb szántóföldi növény a magyar mezőgazdaságban. 2019-ben több mint 560.000 ha-on vetettek napraforgót hazánkban, a termésátlag 3 t/ha körül alakult. A termelőknek el kell dönteniük, milyen típusú napraforgó hozhat többletjövedelmet a következő szezonban.

Idén még több támogatás jut a méhészeknek és haszongalambtartóknak
Méhcsaládonként ötszázról ezer forintra nő a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető támogatás, a haszongalamb vásárlásához nyújtott támogatásra pedig 2020-ban 100 millió forint a megemelt keretösszeg.

galamb

Már a legalább 100 darab haszongalambot vásárlók is igényelhetnek támogatást – fotó: Pixabay

Mutatunk egy legyőzhetetlen elektromos metszőollót!
A Meződepo egyik olasz beszállítója, a Campagnola – 60 év szakmai tapasztalatának köszönhetően – egyike a világ vezető vállalkozásainak az elektromos és pneumatikus kézi művelő- és betakarítóeszközök tervezését és gyártását tekintve. Mára a cég termékei a világ minden kontinensén megtalálhatók, és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően minden szezonra jut egy-egy újdonság. Könnyű, gyorsan és biztonságosan használható Campagnola metszőollók, rengeteg technikai újítással.

Német tudósok összeállították a kukorica géntérképét
A Tübingeni Egyetem kutatói a kukoricanövény részletes géntérképének elkészítésekor megtalálták azokat a mechanizmusokat, amelyek a teljes növény növekedését alapvetően befolyásoló őssejtek fejlődését irányítják.

Jövő héten végre közelebb kerülhet az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárása
A kínai kereskedelmi delegáció január 13-án Washingtonba utazik egy négynapos látogatásra, amelynek során aláírhatják az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárását célzó részmegállapodást – közölte bennfentes forrásokra hivatkozva internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Kína-USA

Trump a megállapodás első szakaszának aláírását január 15-ére tette.

Ezt tegyük a palánták jó kondíciójáért
Nem véletlen, hogy a zöldségtermesztésben a palántanevelést nevezik a szakma „high tech”-jének, valamennyi termesztési ág – legyen az szabadföldi termesztés, talajos vagy vízkultúrás hajtatás – sikere nagymértékben a palánta minőségén múlik.

20 éves terv a szabad vetőmagválasztásért! – VIDEÓ!
A 20 éves KWS Magyarország Kft. termelő partnerei társaságában vetítette előre a következő két évtizedre vonatkozó terveit.

Gyűlölet-bűncselekmények gazdák ellen – egyre nagyobb a feszültség Európában
Nyugat-Európa több országában egyre inkább érzik úgy a mezőgazdasági termelők, hogy a társadalom ellenük fordul. Az utóbbi időben több európai országban szerveztek hatalmas tüntetéseket a helyi gazdálkodók.

traktor

A gazdák úgy érzik, méltánytalan támadásoknak vannak kitéve.

Szélsőséges időjárás, szerkivonások…mi lehet a megoldás?
Egyre nagyobb kihívást jelent a növénytermesztők számára jövedelmezően és hatékonyan termelni. A PREGA Konferencia két napon át ismerteti azokat a modern technológiákat, amelyek megoldást jelenthetnek.

Súlyos kihívások előtt a termelők – szakértői vélemény a növényvédő szerek korlátozásáról
Jelenleg túlnyomó többségben még kordában tudjuk tartani a különféle kórokozókat és kártevőket, de a növényvédő szerek egyre szűkülő piaca éppúgy érzékenyen érinti a termelőket, mint a fogyasztókat.

Szlovákiában is megjelent a madárinfluenza
Szlovákiában is megjelent a szomszédos Lengyelországban már a tavaly év végétől terjedő madárinfluenza – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Regionális Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet (RPVS) közlésére hivatkozva pénteken.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.