Detre Miklós a PREGA konferencián mutatta be a Vidékfejlesztési Program és a támogatási rendszer legfrissebb eredményeit, számait. (Az előadás hamarosan visszanézhető a prega.hu oldalon.)

Mint mondta, 2023-ban a belpiaci intézkedések támogatásának keretében a legnagyobb összegű támogatást a kukoricatermelők kompenzációs kifizetése jogcímén kapták kézhez a gazdálkodók, közel 6 milliárd forint támogatás jutott el összesen 2 646 ügyfélhez.

Előadását követően a TMR-ről és a mobilGAZDÁ-ról kérdeztük a MÁK elnökhelyettesét.

Detre Miklós tartott előadást a PREGA konferencián február 6-án – Fotó: Agroinform

Agroinform: Hol tart a digitalizáció tekintetében a Magyar Államkincstár?

Detre Miklós: Húszéves megalakulásunk óta igyekszünk minél inkább a digitalizáció útján haladni, ennek megfelelően elektronikus ügyintézést tettünk lehetővé gyakorlatilag már az első egységes kérelem benyújtásakor is, és most jutottunk el odáig, hogy az egységes kérelmek teljes ügyintézése elektronikus formában folyik. Illetve mindig igyekszünk eleget tenni azoknak az uniós elvárásoknak és azoknak a belső késztetéseknek is, amelyek az ügyintézési folyamatokat könnyebbé teszik, és ezt a digitalizációs rendszert bevezetik az agrártámogatások világába is.

Sok gazdálkodó szerint nem könnyű a mobilGAZDA használata, mások szerint inkább könnyítés, mert a helyszíni ellenőrzéseket egyszerűsítheti. Mi a cél a mobilGAZDÁ-val?

A mobilGAZDA használata kötelező. 2021-ben ez még nem volt így, 2023-ban viszont már az alternáló kasza használata AÖP gyakorlat esetében kötelező volt georeferált fényképek készítése. Ez a kör bővülni fog, 2025-ben pedig mindenki számára kötelezettségként fog megjelenni más támogatási konstrukciók esetében is. Azt javaslom ezért azoknak is, akik egyelőre idegenkednek tőle, hogy mindenképpen ismerkedjenek meg vele, most érdemes megtanulni a használatát.


Voltak olyan kezdeti hibák a TMR kapcsán, amikor például olyan utasítást kapott a gazdálkodó, hogy a a patak közepéről készítsen georeferált fotót. Ennek mi az oka?

A hibákat igyekszünk javítani, de az igazság az, hogy az említett hiba inkább a készülékek helymeghatározó képességének a korlátosságából adódik, tehát nem a mi adataink pontatlanok, hanem egész egyszerűen a készülékek. Igyekszünk természetesen minden ilyen zavaró tényezőt kiszűrni, és a készülékek körére és a készülékhasználatra vonatkozóan is javaslatokat adni, illetve tanácsokkal ellátni a gazdálkodókat. Bízom benne, hogy egyre jobban fog működni.

Az mobilGAZDA Agroinform webináriumon számos hasznos tanács hangzott el a készülék-beállításokkal kapcsolatban.

Több mint 60 pályázati felhívás fog megjelenni az idén, de a pályázati világban az egy gyakori panasz szokott lenni, hogy túl hosszúak az elbírálási idők. Hogyan készül fel a Kincstár az új pályázatokra?

Az ügyintézési határidőinket az elmúlt öt évben már így is felére, harmadára sikerült csökkentenünk, én bízom benne, hogy ezt a pályázók is érzékelik, és természetesen ebben szeretnénk továbbra is előrehaladni. A jogszabályi keretek között szükséges adminisztratív, illetve helyszíni ellenőrzéseket mindenképpen le kell folytatnunk és meg kell tartanunk, ettől függetlenül – pontosan egyébként a digitális megoldások minél szélesebb körre való kiterjesztésével – igyekszünk ezeket a határidőket tovább csökkenteni.

precíziós gazdálkodás

"Mindenki számára, aki a mezőgazdaságban részt vesz, nagyon fontos az, hogy ezekkel az újdonságokkal, irányokkal tisztában legyen." – fotó: Shutterstock

Itt a PREGA Konferencián nagyon sok digitális megoldást lehet találni. Mit javasol a gazdálkodóknak?

Szerintem mindenki számára, aki a mezőgazdaságban részt vesz, akár igazgatási oldalról, akár termelési oldalról, nagyon fontos az, hogy ezekkel az újdonságokkal, irányokkal tisztában legyen, amelyeket ezen a konferencián megismerhet. Azt gondolom, hogy azokat is ösztönözni kell, hogy megismerkedjenek a digitális megoldások adta lehetőségekkel, akik egy kicsit idegenkednek tőlük. Az agrárdigitalizáció és a precíziós gazdálkodás nemcsak annak hasznos, aki szívesen használja, hanem annak is, aki még nem szánta rá magát.

prega