Takarmánybiztonság

Magyarországon évről évre az időjárástól függően 10-16 millió tonna gabona kerül le a földekről. A hazai gabona közel fele kerül belföldi felhasználásra, a fennmaradó mennyiségnek pedig meg kell találni a helyét külföldön. Mind a belföldi feldolgozók, mind pedig a külpiaci vevők számára kiemelkedő fontossággal bír az értékesítésre szánt gabona minősége. A minőséget számos biológiai, ökológiai és agrotechnikai tényező befolyásolja. A gazdák a betakarítást követően a termés biológiai tényezőit (búza esetében fehérje, sikér, esésszám, W, P/L, stb.) vizsgálják, illetve vizsgáltatják. Ezek a paraméterek jelentős, 20%-ot meghaladó mértékben befolyásolhatják a gabona árát.

Az elmúlt 10 évben ugyanakkor egyre jobban felértékelődtek a gabonák egészségre irányuló vizsgálatai. Ennek oka leginkább az elmúlt évek gombafertőzéseiből adódó mikotoxinok megjelenése. A búzánál és a kukoricánál esetenként a magas DON toxin tartalom, búza esetében pedig az Aflatoxin tartalom okoz évről évre komoly fejfájást. A gondot az okozza, hogy a legtöbb mikotoxin, főleg a rákkeltő aflatoxinok a sütés vagy főzés magas hőmérsékletén sem bomlanak el. A fertőzött gabonákból készített takarmányok által is kerülhet mikotoxin az állati eredetű termékekbe (pl. tejbe). Erre a problémára 2012. évi kukoricatermés világított rá. Ebben az évben a hazai klímafeltételek kedveztek a penészgombák kialakulásának, amik pedig stressz hatására az egészségügyi határérték fölött termelték a mérgező aflatoxint.

A gabonakereskedelemben gyakran hallani termék visszahívásokról. Szerencsés esetben erre még a takarmány alapanyag feldolgozását megelőzően kerül sor. Annak érdekében, hogy ez időben és precízen megtörténhessen, továbbá hogy megfeleljünk a jogszabályi előírásoknak, szükség van a termények nyomon követhetőségére, a szántóföldtől egészen az asztalig.
Ennek elengedhetetlen eszközei az élelmiszerlánc szereplői által működtetett minőségbiztosítási, takarmánybiztonsági rendszerek. Nem véletlen, hogy a legtöbb nagy vevő, ennek hiányában nem teszi lehetővé a szerződéskötést sem.



A mezőgazdaságban leggyakrabban használt rendszerek: GMP+ B3, ISCC EU/DE, HACCP, ISO 22000, GLOBALGAP, melyek lényege a plusz piacokra történő szállítások lehetősége, a megfelelő nyomonkövetés, és a veszélyek minimalizálása.

A nyomon követésnek másik fontos szerepe, hogy többlet értéket ad a terméknek. Ennek beszédes példája az ISCC rendszer, ami fenntartható termények kereskedelmét öleli fel.

Keresse az agráriummal kapcsolatos rendszerkiépítéseinket! www.maxsavaria.hu

Meglévő rendszerek szinten tartásához, auditokhoz, vevőknek való megfeleléshez képezzen kiváló szakembereket, ONLINE belső auditor képzéseink segítségével, amit Magyarországon elsőként a Max Savaria Kft. valósított meg!
www.maxsavaria.hu

Az élelmiszerbiztonsággal és magyar termékekkel az egészségünk védelméért!

Magyarországon az élelmiszergyártás, élelmiszer feldolgozás, állattenyésztés komoly támogatási problémákkal küzd. A kormány jövőbeni célkitűzései, támogatásai reméljük mielőbb megvalósulnak, és felismerik azt a tényt, hogy nem feltételül az import élelmiszerek mennyiségét kell növelni Magyarországon. A magyar élelmiszeripari termékek (hús, zöldség, gyümölcs, tej) nagyon jó minőséget képviselnek. Ebben a kiváló magyar minőségben jelentős szerepe van a szigorú élelmiszeripari törvényeknek, ellenőrzéseknek, nyomonkövetésnek. Az élelmiszergyártóknak, feldolgozóknak, forgalmazóknak a legfontosabbat kell megvalósítani, hogy az általunk gyártott, feldolgozott, forgalmazott élelmiszerek az emberi, állati egészségre semmilyen káros hatással ne legyenek. A törvények, előírások, szabványok, betartásával az egészségre ártalmas dolgokat minimalizáljuk le, ez mindannyiunk közös érdeke kell, hogy legyen a jövőben is.



A nagyobb élelmiszerláncok, az EU, és a harmadik országbeli exportok esetében is elvárható, hogy rendelkezzünk azokkal az élelmiszerbiztonsági rendszerekkel, amelyek biztosítják élelmiszeripari termékeink minőségét, nyomonkövethetőségét. Jelenleg az élelmiszeriparban leggyakrabban használt tanúsítványok a HACCP, ISO 22000, FSSC 22000, IFS, BRC, GLOBALGAP.



Cégünk a Max Savaria Kft. olyan megoldásokat kínál a takarmánybiztonság/ élelmiszerbiztonság területén, amelyekkel növelhetjük annak lehetőségét, hogy egyre több és jobb minőségű termék kerüljön a fogyasztók asztalára.

Keresse élelmiszerbiztonsági, takarmánybiztonsági rendszerkiépítéseinket!
Feleljen meg a piacnak, a vevőknek, a fogyasztóknak a Max Savaria Kft. által Magyarországon elsőként bevezetett ONLINE belső auditor képzéseivel!

Legyen naprakész Velünk, tanuljon ONLINE! www.maxsavaria.hu


Nagy Marianna
minőségirányítási szakmérnök, ügyvezető