„Továbbra is viszonylag stabil a tejpiaci helyzet, az idényhatások és a koronavírus-járvány okozta gazdasági, társadalmi problémák ellenére a tejtermelés, a -feldolgozás és a késztermék-értékesítés egyaránt működik” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

A hazai tejpiaci helyzet viszonylag stabil – fotó: MTI

Magyarország nyers tej és tejtermék exportja biztosítva van, a termeléshez szükséges anyagok folyamatosan érkeznek Magyarországra. Az enyhe tél miatt kora tavasszal jóval több nyers tej volt a piacon a megszokottnál, de nem alakult ki jelentős nyerstej-felesleg. A forint gyengülés miatt megnövő költségek és a nagy kereslet az áremelés irányába hatnak – mondta Harcz Zoltán.

Az ügyvezető igazgató szerint a hazai piac stabilitását mutatja, hogy áprilisban márciushoz képest csak 1 százalékkal esett vissza az országos átlagár. Ugyanakkor hozzátette, a nagykereskedőknél megjelentek az importált dömpingáras UHT-tejek és félkemény sajtok.

A terméktanács szerint a dömpingárak hátterében piacromboló szándék és etikátlan piaci magatartás lehet. A hazai tejtermelési és tejtermék-előállítási körülmények ugyanis nem különböznek annyira a környező országokétól, hogy indokolt legyen ekkora mértékű árkülönbség a tejtermékek árában.

A szervezet ezért fellép a tisztességesen eljáró tejtermelők, feldolgozók és kereskedők védelme érdekében, hogy a vészhelyzet alatt is támogatást kapjanak a piaci versenyben, illetve a fogyasztói igények kiszolgálásában. A tejpiaci szereplőkkel folytatott tárgyalások után a terméktanács elnöksége ellenszavazat nélkül, etikus piaci magatartásról szóló ajánlást fogadott el.