2018. augusztusában a BASF sikeresen lezárta több mezőgazdasági üzletág akvizícióját. A BASF részévé vált minden glüfozinát-ammónium-totális gyomirtóra épülő üzletág, a zöldség-vetőmagüzletág, a hibrid búza K+F platform mellett a szabadalmaztatható fajtajellegek kutatási és nemesítési lehetőségei, a Bayer teljes repce-, gyapot- és szójavetőmag-üzletága, a vetőmagcsávázásra használt termékek bizonyos köre és egy digitális gazdálkodási platform, továbbá totális herbicidekhez és nematicidekhez kapcsolódó kutatási projektek. Ezen üzletágak és eszközök jelentősen bővíthetik a BASF lehetőségeit a mezőgazdaságban.

A BASF jelentősen növelte termékkínálatát

Ahogy dr. Martin Brudermüller, a BASF SE igazgatótanácsának elnöke és technológiai igazgatója mondta: „Ez a stratégiai jelentőségű lépés kiváló eszközökkel gyarapítja az egyébként is jelentős mezőgazdasági megoldásokat biztosító portfóliónkat, még innovatívabb megoldásokat lehetővé téve. Ezáltal változatosabb és vonzóbb ajánlatokat tudunk kínálni ügyfeleink számára”.

Az akvizícióval a BASF lett a világ legnagyobb repcevetőmagos cége, mely termékeivel Magyarországon is jelen van. A repcevetőmag piac az egyik legdinamikusabban változó mezőgazdasági input piac, ahol az innovációnak kulcsszerepe van. A BASF új megoldásai ezután már nem csak a vegyipari laborokban születnek, hanem a nemesítő műhelyekben is. A felvásárlással több, mint 4500, zömében a kutatásban, fejlesztésben dolgozó munkatárssal gyarapodott a BASF. Olyan új megoldások kerültek a palettára, mint a szabadalmi oltalommal védett kipergésellenálló repce, mely óriási sikert arat Kanadában.

Az akvizícióval a BASF lett a világ legnagyobb repcevetőmagos cége, mely termékeivel Magyarországon is jelen van

Hazai aktualitás, hogy Európában elsőként Magyarországon került bejelentésre az első kipergésellenálló InVigor őszi káposztarepce. Ez az új repcefajta jelentős előrelépés a hazai repcetermesztésben.

Az InV1030-as hibriddel sikerült elhagyni egy újabb mérföldkövet. Az InV1030 az első hibridrepce Magyarországon, amelynek olajtartalma a regisztrációs kísérletek átlagában átlépte az 50%-ot (1. táblázat). A kísérleti eredmények azt is mutatják, hogy termőhelytől függetlenül az InV1030 adta a legmagasabb olajtartalmat, bizonyítva, hogy a genetika meghatározó alapja a magas olajtartalomnak.

basf

A nagyításhoz kattintson a képre

A másik, már forgalomban lévő InVigor repce az InV1022. Ez a repcehibrid kiemelkedő termőképességével és termésstabilitásával hívja fel magára a figyelmet. Az elmúlt időszakban az őszi káposztarepcénél különösen felértékelődött a termésbiztonság. Hazánkban is egyre gyakoribbak az időjárási extremitások és ezzel párhuzamosan repcetermesztésünk is egyre intenzívebbé vált, a termelési kockázat pedig növekedett. A kedvezőtlen környezeti hatásokkal szembeni védekezés egyik eleme a fajtaválasztás.

Az InV1022 repcehibridre kiemelkedő termőképesség és termésstabilitás jellemző

A NÉBIH független kísérletei is bizonyították az InV1022-es kiváló tulajdonságait. 2014-ben, amely jó repcés évnek számított, középérésű kategóriában az InV1022 volt a legnagyobb termőképességű hibrid (1. grafikon). 2015-ben is a legnagyobb termésű, top hibridek között végzett, amely év meleg és száraz tavaszi időjárásával tette próbára a repcéket, hasonlóan a 2017/18-as termelési szezonhoz. Jellemző az InV1022-re, hogy ebben a stresszes évben is képes volt minden kísérleti helyen legyőzni azokat a sztenderdeket, amelyek épp stabilitásuk miatt érhettek el Magyarországon jelentős piacrészt.

BASF

A nagyításhoz kattintson a képre

Nem kétséges, hogy a vetőmag üzletágakkal is kibővült paletta jelentős változást hoz a BASF életében. A változás jelentőségét jelzi az is, hogy BASF új nevet adott az agrodivíziónak: a korábbi Növényvédelmi Megoldások elnevezést felváltotta a Mezőgazdasági Megoldások név. „A most végrehajtott akvizíció átalakítja a BASF szerepét a mezőgazdaságban. Megerősíti a mezőgazdasági megoldások terén elfoglalt piaci pozíciónkat, és megteremti a növekedés új lehetőségeit.” – hangsúlyozta Saori Dubourg, a BASF SE igazgatótanácsának tagja.