Az európai kormányoknak ellen kellene állniuk azon követeléseknek, hogy nagyobb anyagi támogatást nyújtsanak a tiltakozó gazdáknak, mert lehet, hogy később majd megbánják. Erre figyelmeztetett Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója – írja a vg.hu.

Németországtól Franciaországon át Belgiumig a mezőgazdasági termelők hetek óta nagyrészt békésen tüntetve, jelentős fennakadásokat okozva próbálnak engedményeket kicsikarni a kormányoktól az Európai Parlamenti választás előtt.

Ha a tiltakozás folytatódik, és annyira sarokba szorítja a kormányokat, hogy azok képtelenek lesznek megtenni azt, ami a gazdaságuk megerősítéséhez szükséges, akkor ezt egy szép nap megbánhatják

– idézte Georgieva szavait a France 24. Az IMF vezérigazgatója hozzátette, hogy természetesen megérti, hogy a termelők egyre több nehézséggel viaskodnak, és nem könnyű a munkájuk, de az államnak nem szabad erőn felül megsegítenie őket.


gazdatüntetés

A mezőgazdasági termelők hetek óta tüntetnek, jelentős fennakadásokat okozva a közlekedésben – fotó: Euronews/Facebook

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a politikusok engednek: a párizsi kormány például több intézkedést is bejelentett a gazdák megbékítése érdekében, Bruno le Maire pénzügyminiszter azt is megígérte, hogy szigorúbban és gyakrabban fogják ellenőrizni, hogy a francia és az európai nagykereskedők tisztességes árat fizetnek-e a a felvásárolt áruért a termelőknek.

Azt is bejelentette, hogy azokra az élelmiszeripari vállalatokra, amelyek nem fizetik ki a törvényben előírt tisztességes termelői árat, akár a bevételük értékének két százalékát elérő bírságot rónak ki.

A múlt heti EU-csúcs idején Emmanuel Macron francia államfő külön egyeztetett Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével „az európai mezőgazdaság jövőjéről".

Macron a csúcs után nyilatkozva elmondta, hogy sikerült meggyőznie az Európai Uniót, hogy „szigorúbb szabályokat" vezessen be a gabona- és csirkeexportra, közte az ukránra is. A Bizottság egy nappal korábban már bejelentette, hogy intézkedéseket fog javasolni az Ukrajnából származó agrárimport korlátozására és nagyobb rugalmasságra fog törekedni a szabályozásban, de ezt a tagállamok mellett még az EP-nek is jóvá kell hagynia.

Egy sor politikussal, különösen pénzügyminiszterekkel beszéltem, és tisztában vannak azzal, mennyire fontos a konszolidált költségvetés. De azt is elismerik, hogy adni könnyű, támogatást visszavonni viszont nehéz

– figyelmeztetett Georgieva. Arra szólította fel a világ kormányait, hogy a koronavírus-járvány által kimerített tartalékokat az adózási kiskapuk bezárásával és a meglévő közkiadások átértékelésével állítsák inkább helyre.