Ezzel Bécs vált az első olyan európai fővárossá, ahol nagyipari módszerekkel állítják elő a biodízel üzemanyagot.

Az üzem, amely az egyik legnagyobb és legkorszerűbb Európában, a jelenlegi 95 ezer tonnáról két év alatt 400 ezer tonnára emeli kapacitását és piacvezető lesz. Az alapanyag európai országokból beszerzett repceolaj, ám középtávon osztrák mezőgazdasági termékek feldolgozását is tervezik.

Ausztria olajfüggőségét még a bio-üzemanyagok felhasználásának nagymértékű növelésével sem lehet lényeges mértékben enyhíteni, állítják a szakemberek, ennek tudható be, hogy az elmúlt években a repcetermelés még csökkent is. A növekedés korlátja a munkaintenzív termelés, valamint az, hogy repcét csak négyéves vetésforgóban lehet termeszteni. Problémát jelent a környezetvédők heves ellenállása is, mivel erősen műtrágya- és permetezés igényes haszonnövényről van szó a repce esetében. Figyelembe véve, hogy a repceolaj előállítása energiaigényes folyamat, a termesztés ökológiai mérlegének pozitív volta meglehetősen kétséges, állítják a zöldek.

2002-ben az EU repcetermése 11,6 millió tonna volt, világszerte pedig 32 millió tonnát takarítottak be. Az EU által 2010-re célul kitűzött 5,75 százalékos bio-üzemanyag bekeverési arány teljes eléréséhez Európának 33,6 millió tonna repcére lenne szüksége, azaz többre a jelenlegi világtermelésnél - írja a Blick ins Land mezőgazdasági szaklap.

Forrás: http://www.mfor.hu/cikk.php?article=27154&pat=6