A legtöbb gazdálkodó már másodszor szedi és válogatja a hazai fűszerpaprikát. Az idei meleg és csapadékos időjárás kedvezett a növénynek, így sokkal szebb és jobb lett a termés, mint a tavalyi évben.

Folyamatosan csökken a termőterület

Hiába a remek termés, évről évre csökken a hazai fűszerpaprika termőterülete. Tolna vármegyében Bogyiszlón és annak környékén többen foglalkoznak vele, de már csak családi hagyományként, hiszen sok esetben nem éri meg fűszerpaprikát termelni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adataiból kiderült, hogy az utóbbi években jelentősen csökkent a fűszerpaprika termőterülete hazánkban. Csak az elmúlt öt évben megfeleződött, de már tavaly óta is 100-200 hektárral kisebb területen gazdálkodunk vele. A hivatalos statisztika szerint 2022-ben még 1214 hektáron termesztették, 2023-ban ez már csak 1000-1100 hektár között van.

538 gazda igényel támogatást

A Magyar Államkincstár adatai szerint ebben az évben 538 gazda igényel fűszerpaprika termesztésre támogatást, ami összesen 950 hektár területet fed le. Megjegyezték, hogy csak a 0,25 hektár termőterületet meghaladó földek után kaphatnak a gazdák bármilyen támogatást, így a kisebb családi vállalkozások egy része nincsen benne a statisztikában.

Tolna vármegyében 2022-ben 368 tonna fűszerpaprikát takarítottak be, legalábbis a KSH adatai szerint. Bogyiszlón szinte mindenki ezzel foglalkozik, még a polgármester is, aki családi hagyományként gazdálkodik ezzel a fűszernövénnyel. Elmondta, hogy idén nagyon szép lett a termés, ennek köszönhetően már másodszor szedik le az érett darabokat. Hozzátette, hogy mivel ez nagyon munkaerőigényes, így alig találnak munkásokat erre a feladatra, még magas órabérért sincs senki, aki elvégezné.

A leszedett paprikákat tömlőkbe teszik, ahol aztán 4-6 hétig tárolják, amíg utóérlelik. Ezt követően egy korszerű szárítóba kerül a paprika, ahol be tudják állítani a páratartalmat. Nem ritka az sem, hogy a nagyobb területeken kombájnnal végzik el a betakarítást, így a termény válogatás nélkül kerül a szárítóba, gyakran a csutájával együtt.

Bogyiszlón azonban szinte mindenkinek van saját felvásárlója, így a kiváló minőségű paprikából főleg a téli időszakban fogy nagyon sok, általában disznóvágás környékén. Egy kiló prémium minőségű őrölt paprikáért akár 7-8 ezer forintot is elkérnek a termelők.

3300 tonna import

Az adatok szerint közel 3300 tonna fűszerpaprikát importáltunk. Az idei év első hat hónapjában 1900 tonna árut hoztunk be külföldről. A legtöbbet Spanyolországból, de sok érkezett Kínából és Szlovéniából is.

Egyre kevesebben foglalkoznak fűszerpaprika termesztéssel - fotó: pexels.com

Fontos megjegyezni, hogy a Magyar Élelmiszerkönyvben külön rendelkezés szerepel a termelőhelyek jelölésével kapcsolatban. Az őrleményeken szerepelnie kell a termőhelynek, amennyiben pedig több helyről származik, akkor a mennyiségek csökkenő sorrendjében kell azt feltüntetni.

Az uniós import 40 százaléka a spanyolokhoz érkezik, főleg Kínából, ahol az ottani malmokban őrlik meg a paprikát, majd így kerül forgalomba az USA-ba, az Egyesült Királyságba és Németországba.