Lappangó veszély leselkedik a baromfiállományokra
A baromfitelepeken az állatok gyakran mutatják a mikotoxikózis tüneteit már alacsony toxinszennyezettségnél is. Ennek diagnosztizálása azonban nem könnyű, viszont komoly veszteségek okozója is lehet.

Nagyon nem mindegy, mikor adják el a termelők a kukoricát!
Az idei évben is bőséges a kukoricatermés, ami miatt sok gazdálkodó kivár az értékesítéssel. A hazai feldolgozóipar folyamatosan vásárolja fel a kukoricát, így itthon egész évben van kereslet a terményre.

Magyarország a dróntechnológiában vezető szerepre törekszik
A pilóta nélküli légi járművek alkalmazási lehetőségei és gazdasági hatásai világviszonylatban is jelentősek, Magyarország ezért vezető szerepre törekszik a dróntechnológia fejlesztésében is – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter a HungaroControl drónkonferenciáján.

drón

Rugalmas jogszabályi környezetben a drónok felhasználása is gyorsabban fejlődne.

Ha érdekel a modern agrártechnológia, akkor itt a helyed!
Izgalmas programokkal, nagyvállalati mentorokkal és az ország legjobb agráros egyetemista csapataival jön az Agrovirtus döntője.

Így alakul át a takarmány profittá
A megfelelő növényi eredetű takarmányadalékkal fokozhatjuk az emészthetőséget, ezáltal nő a takarmányhasznosulás, csökken az emésztőrendszer terhelése, javul az állatok egészségi állapota és az állati eredetű termékek minősége.

Beváltotta a reményeket a jégkármérséklő rendszer a NAK szerint
A jégkármérséklő rendszer alkalmazása felére csökkentette a mezőgazdaságban a jégkárt: a gazdálkodók idén 37 ezer hektárra jelentettek be jégesőkárt, míg két évvel ezelőtt ez még meghaladta a 71 ezer hektárt.

jég

Idén a mezőgazdasági károkon belül a jégkár aránya nem érte el a 13 százalékot – fotó: Shutterstock

Növényvédelmi előrejelzés: Lemosó permetezést 5 fok felett még végezhetünk
Ideje áttekinteni, milyen állapotban vágnak neki a télnek a szántóföldi és a kertészeti kultúrák, és hogy milyen károsítókra kell felkészülnünk tavasszal.

Befejeződött a betakarítás, itt vannak a számok
A szántóföldi növények őszi betakarítása november első felében sikeresen befejeződött Magyarországon, a betakarított növényeket biztonságosan betárolták.

Nagyon rosszak lesznek a diákok munkahelyi kilátásai, ha nem sajátítják el a digitális tudást
A T-Systems meggyőződése, hogy a digitalizációnak nem egy egyetemi szaknak kell lennie, hanem át kell hatnia az egész felsőoktatást. A hallgatóknak meg kell ismerniük ennek minden vívmányát, különben nagyon rosszak lesznek a munkahelyi kilátásaik.

kép

"A T-Systems Magyarország az agráriumban is fejleszt".

Nincs elég hazai tejtermék az igények kielégítéséhez
A tejágazat helyzete stabil, a nemzetközi tejpiacon nincs felesleg, a tej hathavi átlagára is igen magas – hangsúlyozta Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos.

A digitalizáció alkalmazása nélkül nem lehet sikeres az agrárium
A magyar agrárium sikerét tradícióink megóvása, a kiemelkedő szakmai tudás és az innovatív megoldások alkalmazása biztosítja.

Egyre keresettebb exportcikkek a magyar agrárinnovációs eredmények
„A magyar agrárinnovációs eredmények a legkeresettebb exportcikkek lehetnek” – hangsúlyozta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója Ghána fővárosában, Accrában.

Az új növényegészségügyi szabályozás miatt változik a vállalkozók nyilvántartási kötelezettsége
A novemberben megjelenő uniós rendelet szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, éppen ezért vizsgálatköteles termékek köre.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.