Az izocukor, keményítő és bioetanol előállítása során – az éves terméstől függően -– a hazai éves takarmánykukorica-termés 15-28 százalékát dolgozza fel a hazai élelmiszeripar egyik meghatározó vállalata, a Hungrana Kft.

A cég éves szinten közel 1,2 millió GMO-mentes kukoricát vásárol fel részben a gazdáktól közvetlenül, részben pedig kereskedőházaktól.

A komoly szakmai múlttal rendelkező cég az elmúlt évben kihívásokkal nézett szembe, ahogyan a többi cukorgyár is Európában, hiszen a piaci és szabályozási változások minden szereplő számára kiszámíthatatlan környezetet teremtettek.

Hungrana

A Hungrana Kft. a hazai éves takarmánykukorica-termés 15-28 százalékát dolgozza fel – fotó: Agroinform.hu

Az idei évben is bőséges kukoricatermés áll a felvásárló ágazat rendelkezésére mind hazánkban, mind az Európai Unió országaiban. A nagyvállalat vezetője, Reng Zoltán szerint bőséges áru jelenik meg a gabonapiacokon, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a termelők mikor értékesítik az alapanyagot. A tárolókapacitásnak köszönhetően sokan kivárnak, és az alacsony kamatkörnyezet hatására inkább áruban tartják a pénzüket.

A hazai feldolgozóipar folyamatosan vásárolja fel a tengerit, így lehetőség van az év bármely szakában értékesíteni.

Itthon idén is jó termésátlag van kilátásban, az előzetes becslések szerint 8 tonna/hektárral számolhatunk, ami kicsivel marad el a tavalyi évtől. Természetesen az ország egyes területein lehetnek eltérések, Békés megye bizonyos területein talán kevesebb a hektáronként hozam. Ha ezek a becslések igaznak bizonyulnak, akkor a közel 986 ezer hektáron megtermelt 8 millió tonna kukoricával zárjuk a szezont, amihez még hozzáadódik az áthúzódó készlet, ennek mennyiségét szintén csak sejtjük. Körülbelül másfél-két millió tonna várakozhat még a raktárakban – folytatja a szakember.

A környező országok, mint Románia vagy Ukrajna ismét rekord vagy rekordközeli termésre számítanak, nagyon magas termésátlaggal számolnak. Franciaországban picit kevesebb termett, de mindenhol jó a hozam.

kukorica

Az amerikai termésprognózis hatására bezuhantak az árak – fotó: Agroinform.hu

A kukorica alacsony árának fő mozgatórugója az amerikai termés, ahol óriási esőzések, áradások voltak, így csak néhány héttel később tudtak vetni és a belvizek is nagyon komoly gondot jelentettek sokáig. Aztán nyár közepétől jöttek a jelentések, hogy mégiscsak rendben vannak a bevetett területek és az első termésbecslések is nagyon pozitívak voltak. Erre aztán bezuhantak az árak, bár azt senki nem hiszi el, hogy valóban olyan jó a helyzet, ahogy azt a legutolsó jelentések tükrözik.

A legutóbbi prognózis szerint az Egyesült Államokban az egy évvel korábbinál 4 százalékkal kevesebb, 340-350 millió tonna lehet az idei kukoricatermés.

A szakember véleménye szerint a hazai termésátlagot tovább lehetne még növelni, például az öntözés ennek az egyik alappillére lehet. A precíziós gazdálkodás szintén nagyban hozzájárulhat a hozam növeléséhez, de ezek komoly anyagi befektetéseket és hosszútávú terveket igényelnek a gazdáktól.

Reng Zoltán

Reng Zoltán: "A hazai termésátlagot tovább lehetne növelni."

A mezőgazdaságnak szüksége van a sikeres kukoricafeldolgozó üzemekre, az iparnak pedig szüksége van sikeres termelőkre. A sikerességhez mindkét félnek tennie kell: fejleszteni kell a technológiát, hiszen ebben a globális versenyben amerikai, dél-amerikai, ukrán vagy éppen nyugat-európai versenytársaknál kell jobbnak lenni. A cél: még több tonna jó minőségű árut termelni, kisebb káros környezeti hatásokkal, kevesebb inputanyag-bevitellel.

Érdemes 5-10 évre előre tervezni, a beruházásokat is eszerint alakítani, és átgondolni, hogy milyen szántóföldi növénykultúrával foglalkozzunk. A kukoricában továbbra is potenciált lát a szakember, hazánk éghajlata továbbra is kedvező, de a klímaváltozás hatásait szükséges lesz mérsékelni.

A világon jelenleg szójabőség van, de a minőségi, GMO-mentes, magas fehérjetartalmú alapanyagokra folyamatosan nő az igény világszerte, ez piaci előnyt jelenthet számunkra – mondja Reng Zoltán. Magyarországon a lakosság számára még kevésbé fontos szempontnak tűnik a GMO-mentesség, mint Nyugat-Európában, ugyanakkor az is érezhető már, hogy itthon is növekszik az a réteg, amely tudatosan vásárol, illetve odafigyel arra, hogy milyen alapanyagokból készült ételt fogyaszt.

Köztudott, hogy a Hungrana Kft. igazoltan GMO-mentes alapanyagból állítja elő termékeit, amely előnyt jelent a világpiacon.

A cukorpiac jelentős változáson ment és megy keresztül, ehhez minden szereplőnek alkalmazkodnia kell, a cukor árával együtt mozog az izocukor ára is, mely a túltermelés miatt alacsonyabb a megszokottnál. A cukorkvóta eltörlése jelentős változásokat hozott a piacon, sok cukoripari vállalat került az elmúlt időszakban nehéz helyzetbe, vált veszteségessé és várhatóan a kisebbek hamarosan bezárásra kényszerülnek. Ez újabb mozgást okoz a piacon, így folyamatosan alkalmazkodnunk kell a változásokhoz.

"Cégünk elmondhatja, hogy idén is pozitívban zárja az évet, és stabil szereplői vagyunk a kukoricafeldolgozó iparnak, az izocukor piacnak" – mondta el Reng Zoltán.