Kihirdették az „Év traktora 2020” (Tractor Of The Year 2020) nemzetközi pályázat győzteseit, a hannoveri AGRITECHNICA kiállítás nyitónapján. Mindent vitt a Fendt és a New Holland.

Az „Év Traktora 2020” kategória nyertese a FENDT 942 Vario – fotó: Agco/Fendt

Hybrid hajtás a mezőgazdasági szállításban, új szállítótartálykocsi-modell, új generációs Tornado trágyaszóró – újdonságok a JOSKIN-tól az AGRITECHNICA-n!

A 2013-ban bevezetett TETRALINER széria egy új modellel bővült, a „ROADLINER” típussal.

A Hardi több izgalmas újdonságot is elvitt a kiállításra, az új alkalmazási rendszerektől a kamerával történő gyomfelismerésen keresztül egy vadonatúj szériáig, az új AEON CENTURA permetezőkig. A jövőbeni vásárlói igények, műszaki megoldások és technológia hároméves kutatásának eredményeit építették be az új AEON CENTURA permetezőszériába.

Az AEON CENTURA új vontatott permetező Hannoverben mutatkozott be – fotó: hardi-international.com

A John Deere az idei hannoveri nemzetközi agrárkiállításon vadonatúj fejlesztésű X9 rotoros kombájnmodellel lepte meg a nagyközönséget. Az új John Deere X9 kombájn felfelé bővíti a gyártó kombájnkínálatát. Az X9-ben dupla rotor végzi a cséplő-magleválasztó feladatot.

A gyártó közlése szerint az óránkénti betakarítási teljesítménye eléri a 100 tonnát – fotó: deere.com

Az Agritechnica kiállításon bemutatták a világrekorder, nagy sebességű vetésre képes Väderstad Tempo L vetőgép központi magfeltöltésű modellváltozatát. Az új megoldásnak köszönhetően a Tempo L napi teljesítménye tovább növelhető. Bemutatkozott az új fejlesztésű E-Control Mobile alkalmazás, amely könnyebbé teszi a vetőgépek vetést megelőző kalibrálását. Az E-Control letöltésével a vetőgépek kezelői okostelefonjukon keresztül állíthatják be a vetendő magmennyiséget.

A nagy sebességű vetésre képes Tempo L vetőgép – fotó: Väderstad

A Massey Ferguson egy különleges koncepciótraktorral ünnepelte az első Holdra szállás 50. évfordulóját. A fehér színre festett traktor egy 200-250 LE-s erőgép méretében mutatta meg, hogy gondolja az MF a következő 10 év technológiáját és formatervét. Az Év Gépe 2020 verseny egyik győztes erőgépe pedig a Massey Ferguson 6700 S széria lett.

A 200-250 LE-s erőgépet az Agritechnica kiállításon mutatták be – fotó: Agroinform.hu

A jövő évtől a 150-es sorozat váltja fel a korábbi 140-es szériát a CASE IH Axial-Flow kombájncsaládon belül. Az új generációs Axial-Fow 250-es sorozat idei bevezetése után a három tagból álló, új 150-es generáció is felváltja a korábbi 140-es szériát jövőre. A legnagyobb változás az erőforrásokat érinti, mivel az új generációban már a Stage V. emissziós szabványt kielégítő motorok kerülnek beépítésre.

A szigorodó emissziós normákat kielégítő, nagyobb teljesítményű motorokat alkalmaznak az új generációban – fotó: caseihmediacentre.com

A Trimble vállalat rengeteg új precíziós mezőgazdasági megoldást mutatott be az Agritechnica 2019 kiállításon és vásáron: kijelzők és kormányvezérlő rendszerek és automatikus permetezőrendszer is az újdonságok között szerepel.

A WeedSeeker 2 célzottan juttatja ki a megfelelő szermennyiséget.

A pilóta nélküli légi járművek alkalmazási lehetőségei és gazdasági hatásai világviszonylatban is jelentősek, Magyarország ezért vezető szerepre törekszik a dróntechnológia fejlesztésében is – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter a HungaroControl drónkonferenciáján.

Rugalmas jogszabályi környezetben a drónok felhasználása is gyorsabban fejlődne.

Novemberben több precíziós növénytermesztéssel foglalkozó esemény megrendezésére került sor az AXIÁL Kft.-nél. Az egyik eseményt a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakiskolák szakoktatóinak, a másik rendezvényt pedig a vállalat ügyfelei számára szervezték.

Hozzávetőleg 50 fő vett részt az AXIÁL-nál a szakoktatói továbbképzésen – fotó: Kereki Dávid / MEGFOSZ

A tárolókihívással szembesülő magyar gazdák 28 éve egy olyan megbízható partnert tudhatnak magukénak, mint a Frisomat. A legegyszerűbb és leggyorsabb módja az új tároló vagy többfunkciós melléképület felállításának egy olyan könnyűszerkezetes acélcsarnok, melyet hazánkban kiváló ár-érték arányban forgalmaz a belga székhelyű céghálózat siófoki székhelyű magyar tagja.

A Frisomat csarnokok kivitelezése gyors és egyszerű.

A hazai piacon bemutatkozó spanyol Garcia pótkocsikat is bemutattunk, amelyek jelenleg már 130 országban vannak jelen. A termékfejlesztést és a gyártást a legjobb beszállítókkal együttműködésben végzik, beépítve a legújabb technológiákat, például a lézerek alkalmazását és az acélfeldolgozás más innovatív módszereit.