Innovatív húskészítmények előállítása a célja a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Gulyás János és Társa Kft. konzorciumában most induló kutatóprogramnak. A hároméves projekt keretében életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag szalámi, szárazkolbász, bajor grillkolbász és sonkakészítmények fejlesztését tervezik – írja sajtóközleményében az egyetem.

Hozzátették, hogy a fejlesztés alatt álló hústermékek komplex összetételüknek köszönhetően kiváló hordozói a legkülönbözőbb, pozitív biológiai hatású anyagoknak, így innovatív technológiákkal magas színvonalú, egészségvédő hatású termékekhez juthatnak az emberek.

A jó minőségű fehérjeforrás elengedhetetlen az egészséges táplálkozás és így az egészséges társadalom számára. A Debreceni Egyetem kötelessége, hogy a tudomány és a kutatás-fejlesztés területén elért eredményeit partnervállalatai számára elérhetővé tegye, segítve ezzel versenyképességük növelését. Ebben a programban a konvencionális élelmiszergyártás egy frekventált területén belül a funkcionális élelmiszerek előállítása kerül a konzorciumvezető ipari partner tevékenységei fókuszába, amiben az egyetem a teljes portfóliójával támogatja – mondta a program nyitórendezvényén Stündl László, a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja.

Az új termékek között a tervek szerint lesz érlelt szalámi és chorizo-típusú szárazkolbász időseknek, sonkakészítmények gyerekeknek, grillkolbászok időseknek és középkorúaknak, illetve speciális baromfisonkák aktív korúaknak és testtudatos fogyasztóknak.

Innovatív húskészítményeket fejlesztenek a Debreceni Egyetemen

Innovatív húskészítményeket fejlesztenek a Debreceni Egyetemen – Fotó: Pixabay

A fokozottan pozitív biológiai hatású élelmiszerek tartós piaci sikerének kulcsa, ha a termékek tényleges élettani előnyöket biztosítanak, kiváló ízhatásúak és innovatív, költséghatékony technológiákkal állíthatók elő. A projektben a fejlesztők olyan termékeket szeretnének előállítani, amelyek könnyen emészthetők és a hatóanyagok, tápanyagok felszívódását támogató, továbbá segítő komponenseket is tartalmaznak – emelte ki Gulyás János, a Gulyás János és Társa Kft. ügyvezetője.

Kiss Attila, a projekt szakmai vezetője szerint napjainkban a táplálkozástudomány forradalma zajlik, amelynek hatására az élelmiszer-kereskedelemben és a fogyasztók körében egyre inkább előtérbe kerül az egészségvédelem.

Megnőtt a fogyasztók érdeklődése a magas hozzáadott értékű árucikkek iránt. Ilyen termékek a funkcionális élelmiszerek, amelyek piacán a tejtermékek, a margariniok és a sütőipari termékek a meghatározók. A kutatóprogram célja egy innovatív húsipari super food termékcsoport kidolgozása, amely a hazai és a nemzetközi élelmiszerpiacon is példaértékű – fejtette ki Kiss Attila, a DE MÉK Agrár- és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási Központ tudományos főmunkatársa.

Az agrárkar kutatói a tényleges biológiai hatás igazolására in vitro vizsgálati modellrendszert dolgoznak ki, amelynek keretében a prebiotikumokban, növényi rostokban és fehérjében gazdag élelmiszerek magas biológiai értékét, fiziológiai előnyeit, pozitív élettani hatásait fogják alátámasztani.

Kelemen Ferenc, a karon működő Élelmiszeripari Innovációs Központ húsüzemének mesteroktatója az egyetemi élelmiszer-technológiai rendszer és a termelőtevékenység bemutatása kapcsán kiemelte: az innovatív adalékanyagokat és a kísérleti termékeket a DE élelmiszeripari központjában állítják majd elő a kutatások kezdeti fázisában, amit a konzorciumvezető húsüzemében megvalósított, ipari volumenben történő gyártás követ – emelik ki a közleményben.

A tervezett termékek egyedi és életkorspecifikus összetételüknek, illetve különleges ízhatásuknak köszönhetően megfelelnek majd a fogyasztói igényeknek és illeszkednek a modern élelmiszeripari trendekhez – tette hozzá Kelemen Ferenc.

A kutatási és fejlesztési program a „GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00241 azonosító számú, „Életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban, fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozása" című projekt keretében 765,69 millió forint összköltségvetéssel valósul meg.