Megkezdődött a 2018. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó adategyeztetés
2018. október 13-án megkezdődött a területalapú egységes kérelmeket érintő egyes hibákat tartalmazó adategyeztető végzések kiküldése az ügyfeleknek vagy azok képviselőinek.

Agrovirtus – Mutatjuk az egyetemi agrárverseny első és második feladatát!
Hatalmas érdeklődés övezi az ország első, egyetemistáknak hirdetett smartfarm versenyét. Összesen 80 csapat méri össze a tudását az egy hónapig tartó selejtezőben, aminek most ismertetjük az első és a második feladatát.

Az Ön vállalkozása hogyan digitalizál?
Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) célja az agrárgazdaság digitalizációs átalakítása és fejlesztése az agrárgazdaság hatékonyságának növeléséhez, versenyképességének javításához. A DAS gördülékeny és hatékony megvalósítása, azaz a hazai élelmiszer-gazdasági szereplők és a fogyasztók igényeihez illeszkedő digitalizálás megalapozása érdekében az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérést készít a jelenlegi helyzetről.

Már dolgoznak a poloskainvázió megállításán
A poloskainváziót az okozza, hogy két, itthon nem őshonos poloskafaj mostanában – ahogy lassan hűvösödnek az éjszakák – kezdett el melegebb helyeket keresve telelésre behúzódni az ingatlanokba. A két, tömegével megjelenő faj, a zöldes színezetű vándorpoloska és a barnás mintázatú márványospoloska csupán néhány éve jelent meg az országban, és egyedeik roppant mértékben elszaporodtak. A jövevény poloskák, amelyek jelentős, a becslések szerint több milliárd eurónyi gazdasági kárt okoznak világszerte, főleg a zöldségeket károsítják.

poloska

Márványospoloska egy szőlőfürtön – fotó: MTA AK Növényvédelmi Intézet

Az év magyar vállalata az AXIÁL Kft.
Október 11-én rendezték meg a Figyelő Top200 gálát a budapesti Várkert Bazárban. Az év egyik legjelentősebb hazai, üzleti eseményén nyolc kategóriában osztottak ki díjakat, köztük „Az év magyar vállalata” elismerést is, melyet az AXIÁL Kft. vehetett át.

Október 16-tól kifizethetők az agrártámogatások előlegei
Október 16-tól fizethetők ki az uniós és a magyar költségvetésből az agrártámogatási előlegek a legfrissebb Magyar Közlönyben található agrárminiszteri rendelet szerint.

Jelentős kárt okozott az aszály a zöldségtermesztésben
A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban az októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja – mondta a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

Az agrárium mérethatékonysága döntően befolyásolhatja az ágazat fejlődését
Szaktudás, modern technológia és mérethatékonyság – e három tényező határozhatja meg a hazai agrárium fejlődésének jövőbeli irányát és lendületét. A fiatal agrárszakembereket támogató K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat ezért idén az agrárium mérethatékonyságának fokozására fókuszál.

Az EU kampányt indít az uniós élelmiszerek népszerűsítésére
Az Európai Bizottság az Európai Unió mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte – közölte az uniós bizottság.

gyümölcs

A gyümölcs- és zöldségágazattal 23 program foglalkozik majd – fotó: Shutterstock

Ismét MagyarBrands-díjas az Agroinform.hu
Az Agroinform.hu 2018-ban a „kiváló üzleti márka” kategóriában kapta meg az elismerést, amely az identitás, reputáció és a kiemelkedő márkaminőség mellett a márkaépítésbe fektetett munka elismerését és a pénzügyi megbízhatóságot is jelenti egyben.

Meghaladta a 300 milliárd forintot az AVHGA által biztosított hitelállomány
Az Agrárminisztérium hatékonyságnövelésre és a beruházások ösztönzésére irányuló törekvéseit segíti az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) és az Európai Beruházási Alap (EIF) között két évvel ezelőtt létrejött COSME viszontgarancia-megállapodás.

Növényvédelmi előrejelzés: Egyre gyakoribb a növénytermesztést súlyosan veszélyeztető környezeti állapot
Már korábban is emlegettük az abiotikus tényezők jelentőségét az év során, most viszont egyszerűen nem lehet elmenni a téma mellett, olyan fontosságú (súlyosságú) a hatásuk. Az Agroinform.hu 2018. 42. heti növényvédelmi előrejelzése.

Jók a hazai adottságok és van kereslet – miért nem fejlődik mégsem a kertészeti ágazat?
Magyarország mezőgazdaságában túlságosan domináns a gabona- és iparinövény-termesztés, pedig a kertészet fejlesztésében nagy lehetőségek lennének. Az OTP agrár üzletág szakértői szerint az együttműködések erősítésével, a támogatások racionalizálásával és az infrastruktúra fejlesztésével jóval biztosabbá és sikeresebbé válhatna a hazai zöldség- és gyümölcstermesztés.

allma

Nem használjuk ki az ország kedvező adottságait – fotó: Shutterstock

57 milliárd forint jut a tejtermelő gazdaságoknak
A tejágazatban is a legfontosabb cél a versenyképesség növelése, ezért a tárca több intézkedéssel is segíti a tejelőtehén-tartással foglalkozókat – mondta az Agrárminisztériumban szerdán megrendezett tejágazati fórumon Nagy István. Az agrárminiszter hozzátette: kívánatos a szarvasmarha-állomány létszámának növelése és a tej beltartalmi értékeinek javítása.

Jól megfizetik a takarmánygabonát
A takarmánybúza ára 26 százalékkal, az étkezési búzáé pedig 21 százalékkal magasabb októberben, mint tavaly ugyanekkor.

Mi történik, ha a szárazság minden szezonban előfordul? – VIDEÓ!
A felmelegedés évszázadát éljük, és ez a tény a gazdálkodókat is évről évre mind súlyosabban érinti. Fontos olyan kukoricahibridek alkalmazása, amelyek a legkevésbé károsodnak hő- és szárazságstressz esetén.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.