Az agrarheute.com beszámolója szerint a gabonaárak hosszú idő óta folyamatosan emelkednek, és egymás után döntik a rekordokat, jórészt abból adódóan, hogy az ez évi terméseredmények több nagy termesztő körzetben jóval elmaradtak a tavalyitól. Ehhez járul a fuvarköltségek drasztikus emelkedése és a régiók többségében jelentkező munkaerőhiány, de ugyanilyen hatása hatása van az Ázsiából vagy a tengerentúlról érkező műtrágyák, növényvédő szerek szállításában fellépő akadozásoknak is.

Gabona

A gabonaárak átlagosan 25-30 százalékkal meghaladják az egy évvel korábbit – Fotó: pxfuel.com

Mindezek hatására a kenyérgabona árak általában elérik vagy meghaladják a tonnánkénti 300 eurót és az importőrök – a szűkös kínálatra, illetve a várható további áremelkedésre való tekintettel – igyekeznek a szükségleteiket mielőbb beszerezni.

Egyiptom október végén vásárolt 540.000 tonna, feltehetően orosz eredetű búzát tonnánként 364,26 dollár C&F fekete-tengeri kikötői paritáson. Szaúdi-Arábia november elején 1,27 millió tonna búzát vásárolt tonnánként 377,54 dolláros áron.


A franciaországi kikötőben a kenyérgabonákat külföldi szállításra tonnánként FOB 335 eurós áron kínálják. Ezek az árak átlagosan 25-30 százalékkal meghaladják az egy évvel korábban ugyanezen termékekre alkalmazott értékeket. Ezért, amennyiben – nemzetközi összefogással – a gabonapiac egyensúlyát nem sikerül helyreállítani, akkor több országban (főleg a harmadik világban) súlyos ellátási gondok léphetnek fel.

A takarmánygabonák árai ennél alacsonyabbak, de azok is jóval fölötte vannak az egy évvel  ezelőtti értékeknek.

Indexkép: pxfuel.com