A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szervezetei újabb kétes eredetű, mérgező élelmiszerekre bukkantak! A nagy fogások között akadt pálmaolajjal hamisított tojáspor, több mint 4000 hektoliternyi kész és félkész pancsolt bor, vermut, fuzárium-toxinos liszt és növényvédő szeres gyümölcs.
A szokásos szabálytalanságként felbukkanó növényvédő szeres gyümölcsökön kívül egészen rendhagyó problémákkal is szembesültek a hatóságok.

Heves megyei szakértők olyan, az élelmiszeriparban használt tojásporra találtak, amelynek 81 százaléka tropikus eredetű pálmaolaj volt, tehát egyértelműen hamisított termékkel álltak szemben. A „tojásport” egy zengővárkonyi gazdasági társaság forgalmazta.


Bács-Kiskun megyei MgSzH szakértői egy akasztói pincészetnél találtak óriási mennyiségű- közel 4200 hektónyi-, manipulált fehér és vörös borokat, vermutokat.

Szintén a Heves megyei MgSzH szemfüles ellenőreinek köszönhetően, a megengedettnél magasabb deoxinivalenol-tartalmat fedeztek fel a Gyermelyi búza finomlisztben. Ez egy méreg, melyet a gabonát megtámadó gomba termeli, méghozzá az utóbbi időben elhíresült fuzárium. Mindezek hatására körülbelül 20 tonna lisztet vont ki a kereskedelmi forgalomból a Gyermely Élelmiszeripari Zrt.


Az MgSzH fővárosi szervezete fedezte fel a Ferihegyi repülőtér MALÉV-raktárban, hogy egy pesti kereskedő cég importált 100 karton szamócájában több a növényvédő szer, mint a megengedett. A 250 kilónyi gyümölcsben 0,2 mg/kg tiametoxam hatóanyag tartalmat mutatott ki, ami a megengedett méreg-tartalom négyszeresét jelenti!