Csák Gyula, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója mutatta be a 100%-ban magyar tulajdonú mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoportot az idei Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállításon – írja a vállalatcsoport közleménye. A szakember a cégcsoport bemutatkozó sajtótájékoztatóján elmondta, tavaly októberben született döntés arról, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó agrár- és élelmiszer-ipari társaságok szorosabb együttműködésre lépnek.

A Talentis Agro Vállalatcsoport minden meghatározó szántóföldi növénykultúra termesztésében jelen van, kiemelt célként tekintenek a precíziós gazdálkodás kínálta lehetőségekre. Többek között e területen is számítanak a legjobb fiatal szakemberekre, akiknek bevonása érdekében – már most, az indulás évében – komplex ösztöndíj programot kíván indítani.

Az állattenyésztési napok tematikáját követve a vezérigazgató a holding állattenyésztési területeit érintette leginkább sajtótájékoztatóján. Kiemelte tejelő-szarvasmarha ágazatukat, amelynek 6.000 tehénre alapozott állománya kiváló genetikai és termelési képességekkel és értékkel bír – büszkélkedett a vezérigazgató.

Mészáros

A Mészáros Lőrinc (balra) érdekeltségébe tartozó agrár- és élelmiszer-ipari cégek holdingba szerveződtek – fotó: MTI/Komka Péter

Sertéstenyészetükkel kapcsolatban a vezérigazgató elmondta, hogy négy telepük 2.500 fehérsertés tenyészkoca és szaporulata, valamint 200 mangalica tenyészkoca és szaporulata, összesen 53.000 sertés befogadására alkalmas. A mangalica az adottságainak köszönhetően a prémium sertéstermékek piacának kiemelkedő szereplőjévé vált, ezért is lett cél a 100% tisztavérű mangalica megőrzésében való tenyésztői szerepvállalás – emelte ki Csák Gyula.

"A hazai elvárosokat követve sertéseinket saját előállítású takarmánnyal látjuk el" – mondta el a vezérigazgató.

Az állattenyésztési ágazat egyik alappillére a tojótyúktartás és árutojás-termelés. Kereskedelmi értékesítésük döntő része a hazai áruház- és diszkontláncok polcaira kerül. Élelmiszeripari tevékenységük körében került bemutatásra balatoni és tokaji borászatuk, illetve malomipari tevékenységük.

Érzékelve a piac igényeit, termékeik minőségi fejlesztését, választékbővítését is tervezik azzal, hogy egyidejűleg – a fogyasztói elvárásokat követve – megújult köntösben, új márkacsaládot kívánnak bevezetni, amelyet az őszi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) terveznek bemutatni.

A vezérigazgató említést tett még a holding vadgazdálkodást és vadászati turizmust érintő tevékenységéről, amelyet több mint 42.000 hektár területen végez. Szabad területeiken és vadaskertjeikben minden hazánkban élő nagyvadfaj és apróvadfaj megtalálható és vadászható.

A konszernhez tartozó vállalatok: Búzakalász 66 Felcsút Kft., Aranykorona Zrt., Hidasháti Zrt., Agrosystem Zrt., Aranka Malom Kft., Kunhalom Agrária Kft., Vért Vadászati Kft., Canter Borház Kft.,Dereszla Kft., Lajta-Hanság Zrt., Sárvári Mg Zrt., Szombathelyi Tangazdaság Zrt. és e társaságok leányvállalatai.