Ma már az egyébként egészségesnek gondolt élelmiszerek is szennyezettek. A filteres tea sem képez kivételt - írta meg a Zöldpálya.

Örökítő anyagokkal teli élelmiszerek

A PFAS, más néven a per- és polifluoralkil anyagokról már egy ideje tudjuk, hogy károsan hatnak az emberi egészségre. A kutatások bebizonyították, ezek az anyagok képesek megzavarni a hormonális egyensúlyt, emellett gyengíthetik a csontokat, növelhetik az egyes betegségek kialakulásának kockázatot. Nem beszélve arról, hogy tanulmányok összefüggésbe hozták a rákos megbetegedésekkel, valamint a születési rendellenességekkel.

Örök vegyi anyagok

Az örök vegyi anyagok vegyszerek, amik lebomlásához nagyon hosszú időre van szükség, mondhatni képtelenség megszabadulni tőlük. A kutatások nagy része a vízben való jelenlétükre összpontosítottak, a tudósok viszont úgy látják, a szennyezett élelmiszerek jelenthetik a nagyobb veszélyt.

A szennyeződések forrásai a csomagolóanyagok, a növényvédő szerek, valamint a műtrágya és az öntözéshez használt vizek, amik nem mellesleg szennyezettek. Egy új kutatás most azt vizsgálta meg, hogy vajon összefüggésben van-e az emberek étrendje és a vérükben lévő örök vegyi anyagok szintje.


Milyen eredmény született?

A kutatást két csoportban végezték, aminek kapcsán 700 embert kérdeztek az étrendjükkel kapcsolatban. Ebből kiderült, hogy milyen gyakran és milyen ételeket fogyasztanak szívesen, a kérdések kitértek arra, hogy a résztvevők milyen gyakran esznek otthon, gyorséttermekben, valamint éttermekben. Ez azért fontos, hogy az örök vegyi anyagok egyik fő forrása a csomagolóanyagokból származik. A végén vérvizsgálatot végeztek rajtuk, ahol főleg a PFAS-ek jelenlétét nézték meg.

Megállapították, hogy akik sok teát, feldolgozott húst, valamint házhoz szállított élelmiszereket fogyasztottak, azoknál nagyobb mértékben vannak jelen ezek az örök vegyi anyagok. Az eredmények egyértelműek, mégpedig, hogy a fő problémát a csomagolt élelmiszerek jelentik.

A szálas tea mindig jobb alternatíva - fotó: pexels.com

Miért a tea?

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi a gond a filteres teával? Az ital és a PFAS-szintek között egyértelmű kapcsolat van, ami valószínűleg az örök vegyi anyagokkal szennyezett filterekkel függ össze. Ehhez azonban még több vizsgálatot is elvégeznek, ami majd megerősíti ezt a feltételezést. A feldolgozott húsok esetében már egy kicsit más a helyzet, hiszen ezek a gyártási folyamat során több pontos is szennyeződhetnek.

A kutatók kihangsúlyozták, hogy a tanulmány célja véletlenül sem az egyes élelmiszerek démonizálása volt. Tovább folytatják a vizsgálatokat, hogy megállapíthassák, az előállítás mely fázisa a kritikus, hol szennyeződnek meg a termékek. Ezt követően már megoldást találhatnak a problémára.