Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben – hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián.

Kiemelt figyelmet kapnak a fiatal gazdálkodók

Az államtitkár szólt arról, hogy a fiatal gazdák ügye rendkívül fontos, ezért az Agrárminisztérium tudatosan foglalkozik az agrárium generációs megújulásának ösztönzésével. Ennek a munkának egyik fő pillére, hogy megismertessék a fiatalokkal, hogy ez nemcsak egy szép, értékteremtő és megélhetést biztosítani képes szakma, hanem ma már egy technológiailag élenjáró, tudásigényes ágazat is. A másik pillér pedig az ehhez szükséges pénzügyi és szabályozási ösztönzők működtetése, amelynek fontos eleme a 2023. január 1-jével hatályba lépő gazdaságátadási törvény épp úgy, mint az agrártámogatási rendszerben a fiatalok kiemelt kezelése.

Miként próbálják a generációs megújulást ösztönözni?

1. Gazdaságátadási törvény

Legfontosabb következő mérföldkőnek a jövő év elején hatályba lépő gazdaságátadási törvényt nevezte az államtitkár. Mint mondta, a gazdaságátadási szerződéssel kiküszöbölhető lenne az a mindenki számára nehéz élethelyzet, amibe egy-egy haláleset sodorhat egy gazdaságot. Ugyanakkor a szerződés gördülékennyé tehetné egy működő gazdaság átadása-átvétele során például a termőföld, a támogatási jogosultságok, az engedélyek vagy szerződések átvételét.

A törvény a már legalább 10 éve gazdálkodó és legalább 5 évvel a nyugdíj előtt álló termelők, valamint a náluk legalább 10 évvel fiatalabb, 50 év alatti hozzátartozók vagy legalább 7 éve alkalmazásukban álló munkavállaló számára teszi lehetővé gazdaságátadási szerződés kötését és így az egyszerűbb átadás-átvételt – emlékeztetett Feldman Zsolt.

A gazdaságátadási törvény kapcsán november 16-án zajlott az Agroinform webináriuma, ahol több szakmai előadás is elhangozott a részletszabályokról. Az előadások ezen a linken nézhetőek vissza, ITT pedig dr. Kapitány Gabriella, az Agrárminisztérium Agrárfejlesztési Osztályának vezetőjének szakmai összefoglalója ovlasható a gazdaságtáadási törvényről.

2. Generációs megújulást segítő pályázati felhívások

Emellett a 2023-ban induló agrártámogatási rendszerben anyagilag is komoly mértékben támogatni kívánják a gazdaságátadási szerződés keretei között a gazdaságot átvevő és átadó felet is. Ennek mértéke

a gazdaságátadónál akár 50-70 ezer euró, a gazdaságátvevőnél akár 40-100 ezer eurónyi vissza nem térítendő egyösszegű átalánytámogatás lehet.

Ez a megoldás a jövedelemtermelő gazdaságát átadó, nyugdíjba vonuló  személy későbbi életét teszi biztonságosabbá.

3. Magasabb támogatás a fiatal gazdák beruházási pályázataiban

65%-os támogatási intenzitással kívánják segíteni a fiatal gazdálkodók beruházásait és lesz induló támogatás is számukra, szintén fejlesztési kötelezettséggel kombinálva – fogalmazott az államtitkár.

Fontos kérdés: áfamentes-e a gazdaságátadás?

A válasz: igen, nem keletkezik áfakötelezettség a gazdaságátadási szerződéssel történő átadás esetén. Ez mind az ingyenesen, mind a visszterhesen történő gazdaságátadásra igaz lesz, olvasható a MAGOSZ tájékoztatójában.

Indexkép: Envato