Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) beharangozó sajtóeseményén kérdeztük a minisztert a rendezvényről.

Elmondta: „Az OMÉK fontos az Agrárminisztériumnak, mert lehetőséget kínál arra, hogy megmutassuk a magyar termékek legjavát. Nem titkolt célunk, hogy közelebb hozzuk a vidéket a fővároshoz, illetve az embert a természethez. Azt látjuk, hogy egyre inkább elszakad egymástól az ember és a természet, nő a távolság, miközben minden egyes ember szövetségese kell legyen a teremtett világunk megóvásának és minőségének fejlesztésének.”

traktor

Cél közelebb hozni a vidéket a fővároshoz, illetve az embert a természethez – fotó: Pixabay

Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy az OMÉK lehetőséget kínál arra, hogy mindenki megismerhesse, milyen állatfajtáink, milyen növényfajtáink vannak, milyen kincsekkel rendelkezünk. Emellett szakmai egyeztetések fóruma is, így égető témákról tárgyalhatnak a szakemberek a rendezvényen, hiszen az agrárium küzd az éghajlatváltozással, az átalakuló fogyasztói igényekkel és elvárásokkal, szigorodnak az állatjóléti szabályozások, valamint lépést kell tartania a rendkívül gyors technológiai fejlődéssel is.

Meghatározó és aktuális kérdés a munkaerő biztosítása az ágazat minden területén és szintjén, valamint a generációváltás is.

Generációváltás az agráriumban

„Ezért is fókuszálunk a fiatalokra, hogy jöjjenek, nézzék meg, micsoda csoda az agrárium. Akarjanak velünk dolgozni, akarjanak olyan életformát folytatni, amelyet az agráriumban képzelnek el” – hangsúlyozta a miniszter.

Nagy István beszélt arról is, hogy a minisztérium törvényalkotási tervében szerepel a gazdaság átadásának kérdésköre és ennek a szabályrendszere.

„Be kell látnunk, hogy akik a rendszerváltás után kezdték fiatalemberként a gazdálkodást, azok ma mind deresedő fejjel nézegetnek maguk mellé és maguk mögé, hogy hol van a következő generáció, akiknek átadhatják a stafétát – mondta Nagy István. – Résen kell lennünk. Ha például egy komplett gazdaságot - amely a termőföldre épül és az állattartáshoz nélkülözhetetlen takarmány előállítása ott folyik - meg kell osztani a testvérek között, akkor a mostani szabályok szerint a termőföldet ki kell függeszteni, így akár a családon kívül is valaki elővásárlóként elviheti. Ez viszont az egész gazdaság összeomlásához vezethet. Tehát az a kérdés, hogyan lehet komplett gazdaságátadásokat végrehajtani úgy, hogy a törvényi szabályozásoknak megfelelő legyen.”

gazda

A minisztérium törvényalkotási tervében szerepel a gazdaság átadásának kérdésköre – fotó: Shutterstock

Az agrárminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy támogatják a mezőgazdaságba frissen érkezetteket és a kisvállalkozásokat is. Ilyen például a kisüzemi pályázat, amely önrész nélküli, vissza nem térítendő támogatási forma.

"Hiába írtunk ki sok milliárdos összegű pályázatokat, ha 50 százalékos önrészt kell biztosítani, a kezdő vállalkozások hátrányba kerülnek – érvelt a miniszter. – Arra törekszünk, hogy pályázatainkkal a legkisebbeket is támogassuk, a családi méretű gazdaságokat is és a legnagyobbakat is."

Növényvédőszer-felhasználás csökkentése

Nagy István arra is kitért, hogy technológiai váltás előtt állunk, és a társadalmi elvárásnak megfelelően jóval kevesebb növényvédő szer alkalmazásával szükséges termelni.

„A drónos növényvédelem a maga fúvókaméreteivel önmagában is tud egy 30 százalékos vegyszermennyiség-csökkentést eredményezni – mondta a miniszter –, de sokkal jobban kell használnunk a tudomány adta lehetőségeket. Már nem lehet ösztönből, a megszokott, hagyományos módon gazdálkodni. A növényvédő szerek használata gyorsan változik és nagyon szigorú elbírálás alá esik, miközben az éghajlatváltozással új kártevők jelennek meg, és soha nem látott mértékű károkozásokat okoznak. Éppen ezért nagyon fontos a kutatás és fejlesztés támogatása. Remélem, egyre több hatóanyagot tudunk felfedezni, és nagyon bízunk abban, hogy akár a magyar génbank genetikai állománya, akár az új nemesítésnek az iránya az ellenállóbb fajták felé tolja az egész agráriumot. Így vegyszer nélkül, a kórokozóknak és a kártevőknek ellenálló fajtákat tudunk termelni.”

permetező

A társadalmi elvárásnak megfelelően jóval kevesebb növényvédő szer alkalmazásával szükséges termelni – fotó: Shutterstock