A WESSLING Hungary Kft. laboratóriumának munkatársai válaszoltak a fenti kérdésekre.

Mi is pontosan a GMO?

A genetikailag módosított szervezetek (röviden GMO-k) olyan szervezetek, amelyekben a genetikai örökítőanyagot (a DNS-t) mesterségesen alakították úgy, ahogyan az a természetben nem fordul elő. Magát a technológiát gyakran géntechnológiának vagy génmanipulációnak is nevezik, segítségével lehetővé válik az élő szervezet kiválasztott génjeinek, génszakaszainak vagy mesterségesen kialakított szintetikus géneknek az átültetése valamely más élő szervezetbe. A GMO szabadalmaztatható, ilyen módon előállítója egy élő szervezet tulajdonosa lehet, amely felett rendelkezhet.

GMO

Minden ország alapvető érdeke, hogy megőrizze saját szaporítóanyag-ellátását – fotó: Dan Thornberg, envato.elements

A genetikailag módosított állatok közül egyik sem engedélyezett emberi fogyasztásra, ráadásul „létrehozásuk” számos etikai problémát felvet.

A gazdaságilag is jelentős génmódosított növények azonban négy csoportba sorolhatók:

• növényvédőszereknek ellenálló GM-növények (abból a célból, hogy a gyomirtás egyszerűbbé váljon)
• kártevőknek ellenálló GM-növények (amelyek megkönnyítik az egyes kórokozók, kártevők elleni védekezést)
• vírusrezisztens növények (amelyek ellenállók bizonyos vírusokkal szemben);
• úgynevezett „bioreaktor” GM-növények (elsősorban ipari felhasználás céljából módosított növények) – olvasható a gmo.kormany.hu tájékoztató honlapján.

A GMO-mentesség azért fontos, mert minden ország élelmiszerbiztonságának alapfeltétele, hogy megőrizze saját szaporítóanyag-ellátását.

Mivel az emberiség élelmezése nagy üzlet, a vetőmag pedig stratégiai termék, ezért gazdasági érdekek szólnak a GMO elterjesztése mellett. A genetikailag módosított szervezetek létjogosultságával kapcsolatban azonban számos kérdés vetődik fel gazdasági, környezeti, ökológiai és etikai szempontból egyaránt. A technológia gyors fejlődése miatt a szakembereknek kevés idejük maradt azt a fenti problémák szempontjából körbejárni és megvizsgálni. A tudomány, a társadalom és az Európai Unió álláspontja is megosztott a géntechnológia biztonságát illetően.

Engedélyezés előtt nagyon fontos az egyes GMO-k kockázatainak alapos vizsgálata, mert összetevőik egészségkárosító hatással bírhatnak, és komoly jogi következményekkel járhatnak.

GMO

WESSLING Hungary Kft. olyan modern fehérje- és nukleinsav-analízis módszereket használ, mint például a PCR, a DNS-szekventálás és az immun-enzimatikus vizsgálatok (ELISA).

Miért és hogyan kell vizsgálni a GMO-kat?

A génmódosított szervezetek kimutatása során a DNS-laboratóriumok vagy a képződött fehérjét mutatják ki úgynevezett ELISA-technikával, vagy pedig a módosítás szintjén vizsgálják az átalakulás tényét, azaz PCR-módszer segítségével néhány óra alatt megsokszorozzák az eredeti DNS mennyiségét. A kvalitatív PCR-alapú GMO-analitika azt kutatja, hogy egy bizonyos típusú génszakasz megtalálható-e a mintában, míg a kvantitatív GMO-analitika a real-time PCR-készülék segítségével képes nyomon követni a DNS-felszaporítás dinamikáját.

Az egyes élelmiszerek GMO-mentességének kimutatásában nagy segítséget jelentenek a fent említett eszközök és technikák, azonban egyetlen műszer sem képes egy bizonyos anyag abszolút hiányát nagy biztonsággal igazolni, mert a vizsgáló szakemberek számára a nulla, mint mérési mennyiség nem létezik, értelmezhetetlen.

A GMO-mentes termékek éppen ezért az esetek többségében olyan termékek, amelyek köztudottan nem GMO-alapanyagokból készülnek. A magyar jogalkotók 1998-ban hozták létre a géntechnológiai tevékenységről szóló 1998. évi XXVII. törvényt, amely 1999. január 1-jével lépett hatályba. Ez alapján hazánkban minden GMO-val kapcsolatos tevékenység engedélyköteles. Az érvényes európai jogszabályok alapján Magyarországon is minden 0,9% feletti GM-alapanyagot tartalmazó terméken jelölni kell, hogy az genetikailag módosított összetevőt is tartalmaz.

Negyed évszázados szakértelmének és legmodernebb berendezéseinek köszönhetően, valamint annak érdekében, hogy ügyfelei számára a lehető legrövidebb idő alatt a legpontosabb eredménnyel szolgáljon, a WESSLING Hungary Kft. olyan modern fehérje- és nukleinsav-analízis módszereket használ, mint például a PCR, a DNS-szekventálás és az immun-enzimatikus vizsgálatok (ELISA).

Szolgáltatásai közé tartozik többek között a génmódosított (GMO) élelmiszer- és takarmány-összetevők kimutatása, valamint mennyiségi meghatározása, és a DNS-alapú módszerfejlesztés allergének, állati- és növényi komponensek kimutatására élelmiszerekből és takarmányokból egyaránt.

Tudjon meg többet ide kattintva.