Augustus 1-jétől az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusát, a Pannon Egyetem Georgikon Karát, és a teljes Kaposvári Egyetemet összevonják a Szent István Egyetemmel – írja a Magyar Nemzet.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatási államtitkára a lapnak elmondta, az összevonással új fejlődési pályára kívánják állítani a magyar agrárfelsőoktatást. A cél, hogy nagymértékű javulás következzen be az agrár szakemberek képzettségi szintjében, digitális és technológiai, gazdasági és jogi ismeretek terén egyaránt. Továbbá, hogy növekedjen gyakorlati felkészültségük és kibővüljön az innovációs és vállalkozói szemléletük is.

Az összevonással új fejlődési pályára kívánják állítani a magyar agrárfelsőoktatást.

Az államtitkár szerint azért, hogy a diplomás fiatalok száma elérje az agrárium számára szükséges mennyiséget, a kritikus területeken növelni kell a hallgatói létszámot. Ezen területek közé tartozik az élelmiszeripar, vízgazdálkodás, gazdasági agrármérnök, mezőgazdasági gépészmérnök, takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnök, vagy az agrár digitalizáció szak is.

A távlati célok között szerepel még a megerősített kutatói kapacitások, technológiai fejlődés és, hogy a szakemberek a jelenleginél több nemzetközi projektben vegyenek résztVárhatóan egységesítik a képzések tartalmát, egy integrált intézményrendszert hoznak létre, amelynek része lesz a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ is.

Motivált és aktív oktatókra és kutatókra egyaránt szükség van, hiszen ők tehetnek a legtöbbet azért, hogy szemléletváltás következzen be az agráriumban – mondta Bódis József hozzátéve, a szakok nem szűnnek meg, a korábban elindított vagy meghirdetett képzések szeptembertől az új Szent István Egyetemen is folytatódnak.