Az előzetes adatok alapján tegnap több mérőállomáson is meghaladta a hőmérséklet ez eddigi 37,9 fokos 1994-es napi melegrekordot – közölte a Facebook oldalán az OMSZ. Három helyen is 38 fok feletti hőmérsékletet mértek:

  • Dévaványa: 38,4 fok
  • Berettyóújfalu:38,3 fok
  • Budapesti Állatkert: 38.1 fok

Az éjszakák se hoznak jelentős enyhülést: Keszthely Tanyakereszt állomáson csupán 24,8 fokig hűlt le a levegő, ami új országos napi minimumhőmérsékleti rekord június 29-ére vonatkozólag. A Budapest Lágymányos állomáson mért 23,2 fokkal Budapesten is megdőlt az 1963-ban beállt az ezen a napon mért legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja.

Persze, a mai melegrekordok is reszkethetnek. Egyik sincs biztonságban, az 1950-ben Pécsen mért 38,9 fok is megdőlhet.

A hőség veszélye miatt első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetéseket is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ma ugyanis tovább fokozódik a hőség a legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között várható, valamint lesznek területek, ahol késő estére is csak 30 fokig csökken a hőmérséklet.

Figyelmeztető előrejelzés - hőség

Figyelmeztető előrejezlés hőség miatt – Fotó: OMSZ

Az OMSZ veszélyjelzés szerint Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legmagasabb fokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken a 29 Celsius-fokot is meghaladhatja a napi középhőmérséklet.


Az ország többi területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben, kivéve Vas megyét, ahol elsőfokú a figyelmeztető előrejelzés.

Az UV-B sugárzás szintje országosan magas, elérheti az extrém szintet is.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Pxfuel