Angol egyetemek (Essex, Lancaster és Rothamsted) kutatói az általuk kinemesített génmódosított búza termesztésének engedélyezését kérték az ország agrárminisztériumától – olvashatjuk a telegraph.co.uk hírportálon. Az új GMO-búza a kísérletekben a standard fajtákhoz viszonyítva mintegy 40 százalékkal magasabb terméseredményt biztosított, a kutatók most ezt üzemi méretekben is szeretnék bizonyítani.


Az új nemesítési technika egyik leglényegesebb eleme, hogy a kettéhasított búzaszemeket aranyrészecskékkel bombázzák, megnövelve ezáltal a növény enzimtermelési képességét, ami alapvető szerepet játszik abban, hogy a napfényt és a széndioxidot energiává tudja átalakítani. Ezt az eredményt tehát a nemesítők nem idegen fajok génjeinek bevitelével érték el, ezért ebben az esetben tehát aligha kell tartani a génmódosítás ismeretlen és esetleg egészségkárosító hatásaitól.

Amennyiben a termésátlag szabadföldi termesztésben valóban ilyen mértékben növelhető, az világszerte egy új mérföldkövet jelenthet a génkezelt növények termesztésében. Eddig ugyanis még az USA-ban nagy területen termesztett, génmódosított kukorica, repce, cukorrépa és egyéb növények esetében sem sikerült bebizonyítani, hogy a génkezelt növények számottevő termésnövekedést képesek produkálni.

Itt kell megjegyezni, hogy az USA-ban már évekkel korábban előállítottak egy génkezelt búzafajtát, de azt nem lehetett kereskedelmi forgalomba hozni a fogyasztók idegenkedése miatt, akik a mindennap fogyasztott kenyérgabona esetében tartanak leginkább a génmódosítás esetleges veszélyeitől.

búza

Vajon ez segít majd megoldani a világélelmezési problémákat? – fotó: Shutterstock

Ha a kutatók az engedélyt megkapják, és az első évi üzemi kísérletek pozitív eredményt produkálnak, akkor 2018 tavaszán már megkezdődhet a termesztés második, nagyüzemi fázisa. Amennyiben az Egyesült Királyság hivatalos adatok szerinti, hektáronként 9 tonna körüli búzatermésátlagát 40 százalékkal sikerül megnövelni, akkor az a génmódosítás ellenzőinek minden érvét leszereli, másrészt pedig egy ilyen bőtermő búza felbecsülhetetlen értékű lehet a világélelmezés problémáinak megoldásában.