A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet három kategóriába sorolja az országokat – zöld, sárga, vörös – az ottani fertőzöttség szintje szerint. A három különböző kategóriába sorolt országokból eltérő feltételekkel utazhatnak be a magyar és a külföldi állampolgárok a rendelet 2020. július 15-ei hatálybalépésének kezdetétől.

A környező országok közül Ukrajna a vörös, Szerbia és Románia a sárga, Horvátország, Szlovénia, Ausztria és Szlovákia pedig a zöld kategóriában szerepel jelenleg.

A vörös kategóriájú országokból külföldiek nem utazhatnak be Magyarországra.

A sárga és vörös jelzésű országokból hazatérő magyar állampolgárok a belépéskor egészségügyi vizsgálaton esnek át (ennek költségét augusztus 1-jéig az állam állja), és ha a vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, kéthetes karantént rendelnek el. Ez alól kivételt képez, ha az utas rendelkezik belépését megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett negatív PCR-teszttel. A karanténintézkedés alá vont magyar állampolgárok akkor “szabadulhatnak” a karanténból az országba történő belépést követő 14 napnál hamarabb, ha két, 48 órás időkülönbséggel elvégzett, negatív PCR-teszteredményt tudnak bemutatni. Ezen tesztek költségét az állampolgár viseli.

Az, hogy mely országok tartoznak a zöld, a sárga, illetve a vörös kategóriába, ITT megtekinthető.

Az áruforgalmat és az országon történő átutazást nem érintik ezek a korlátozások, a tranzitforgalomra külön szabályok vonatkoznak. Speciális előírások érvényesek a katonai konvojok belépésére, a kapcsolt vállalkozások közötti utazásra, a korlátozott sávban történő határátlépésre, a nemzetközi sporteseményekre érkezőkre, az agrárágazatban dolgozó idénymunkásokra.

Részletek a Magyar Közlönyben olvashatók.