„Gyakoroljunk nyomást a politikusokra, vessünk véget az éhezésnek! Írd alá a petíciót, cselekedj, bárhol is vagy!”- így bíztat az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO figyelemfelkeltő indítványában. A kampány sárga sípja arra emlékeztet minket, hogy a Földön egymilliárd ember éhezik (642 millió Ázsiában, 265 millió Afrika Szaharától délre eső részén, 53 millió Latin-Amerikában, 42 millió a Közel-Keleten, valamint 15 millió a fejlett országokban), felhívva ezzel a kormányok figyelmét, hogy az éhezés megszüntetését prioritásként kezeljék.
„Komoly befektetésekre van szüksége a fejlődő országok mezőgazdaságának. - Nem csak, hogy mérsékeljék a jelenlegi éhezés mértékét, hanem a világ jövőjének biztosítása érdekében is. Az éghajlatváltozás hatásaival is számolni kell, ami még inkább nehezíteni fogja az élelmiszer-ellátás körülményeit.” –így nyilatkozott Jacques Diouf, a FAO főigazgatója 2010. december 9-én tartott beszédében az ENSZ éghajlat változási konferenciáján, Mexikóban.
Az éghajlat-intelligens mezőgazdasági termelés gyakorlata az egyetlen esély a fejlődő országok agráriumának fellendítésére. A helyi éghajlati viszonyok figyelembevételét és ezekhez alkalmazkodni képes helyi fajok nemesítését, termesztését és tenyésztését követeli meg az új irányzat.
Az éghajlat –intelligens mezőgazdaság gyakorlata azt jelenti, hogy képes fenntarthatóan növelni a termelékenységet és rugalmasan alkalmazkodni a környezeti változásokhoz, miközben ezzel egyidejűleg csökkenteni kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását is.  - Nem szabad ugyanis figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a mezőgazdasági termelési folyamatok önmagukban is nagy arányban bocsátanak ki üvegházhatást elősegítő gázokat.
A FAO igazgatója hangsúlyozta, hogy a különböző éghajlat-intelligens mezőgazdasági gyakorlatok már megvalósultak, és használják ezeket néhány helyen kísérleti jelleggel. Remélhetőleg ezek a módszerek mintaként szolgálnak majd és széles körben alkalmazzák a fejlődő országokban.
A világ népessége 2050-re várhatóan meghaladja 9 milliárd embert, amihez körülbelül 70 százalékkal kellene növelni a globális mezőgazdasági termelést.
Ugyanakkor, az éghajlatváltozásnak több hatása is érezhetővé válik majd a mezőgazdasági termelékenység hanyatlásában és egyes vidékek jövedelme tovább fog csökkenni olyan területeken, ahol már jelenleg is tapasztalható nagyarányú élelmiszer-hiány.
Az ENSZ a Millenniumi Fejlesztési Célokban (MDGs) fogalmazta meg a fejlődő országok megsegítését célzó feladatokat. Első célkitűzése (MDG1), hogy 2015-re az éhezők számát a felére csökkenti. (www.fao.org)

Írja alá Ön is a petíciót!