A mangalica húskészítmények mellett több olyan hagyományos magyar élelmiszeripari termék van, amely amellett, hogy ízletes táplálék, egészséges is. Magyarországon, elsőként a debreceni Pharmapolis keretében megkezdődik ezen termékek kedvező élettani és klinikai hatásainak tudományos igényű vizsgálata. Ezek az ételek a magyar élelmiszeripar számára is hatalmas lehetőséget jelentenek a világpiacon.

A Debreceni Egyetem június 6-i szimpóziumán a funkcionális élelmiszerek regisztrációjával kapcsolatos kérdéseket vitatják meg a tudósok, az iparvállalatok képviselői és a hatósági szakértők.

Az Európai Unió 2007-es szabályozása a funkcionális élelmiszerekre vonatkozóan különbséget tesz az egészségre jótékony hatással levő ételek, élelmiszeripari termékek és a különféle étrendkiegészítők (tabletták, kapszulák, porok, stb.) között. Az uniós standardok véglegesítése a tagállamok igényeinek és javaslatainak figyelembe vételével 2010-re várható. Ehhez kapcsolódóan a Debreceni Egyetem, a DAB (Debreceni Akadémiai Bizottság) és több tudományos társaság, így a magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság, a Magyar Funkcionális Élelmiszer Társaság 2008. június 6-án közös fórumot rendez a funkcionális élelmiszerek szabályozási kérdéseinek megvitatására.
A táplálkozás elsődleges szerepe, hogy elegendő tápanyagot nyújtson az egyének számára. A tudomány és a társadalom számára azonban fontos az is, hogy az élelmiszerek biológiailag aktív összetevőinek egészségre gyakorolt hatásait megismerjük, feltárjuk a kifejtett élettani hatások részleteit, és mindezek alapján megkeressük a kérdéses élelmiszerek orvosi alkalmazásának a lehetőségeit. A feltárt lehetőségek alapján elvégzett klinikai vizsgálatok döntik el, hogy valamely élelmiszer alkalmas-e bizonyos betegségek megelőzésére, illetve kezelésére. A hangsúly a nemzetközi standardok szerint elvégzett klinikai vizsgálatok bizonyító erején van, mely minden kétséget kizáróan rendelhet élelmiszerek mellé orvosi alkalmazási területeket.

Jelenleg a Debreceni Egyetem klinikáin már folynak azok a GCP (good clinical practice) irányelvek szerint végzett vizsgálatok, melyek a terhességi epekőképződés, illetve az időskori szédülés és nagyothallás egyes húsipari készítményekkel történő kezelhetőségét hivatottak tisztázni.
Eddig is köztudott volt, hogy számos hagyományos élelmiszeripari termék, mint például a gyümölcsök, a zöldségek, különféle növényi magvak, valamint tejtermékek és egyes húsfélék rendszeres fogyasztása potenciális egészségügyi haszonnal jár. Az alapvető tápanyagellátáson felül jótékony élettani hatásokkal is rendelkező élelmiszerek az úgynevezett funkcionális élelmiszerek, melyek segítik az egészség megőrzését, csökkentik a megbetegedések, mint például a rák kialakulásának kockázatát, illetve erősíthetik a gyógyszeres kezelés hatékonyságát. A Pharmapolis funkcionális élelmiszer programja szisztematikusan igyekszik bizonyítani (vagy éppen kizárni) egyes konkrét élelmiszeripari termékek daganatos, szív-érrendszeri, anyagcsere, illetve idegrendszeri megbetegedésekre gyakorolt jótékony hatását.

Dr. Szilvássy Zoltán rektorhelyettes, a Debreceni Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének igazgatója a szimpózium kapcsán elmondta: „A funkcionális összetevők, illetve élelmiszerek meghatározása két szempontból is fontos: egyrészt a fogyasztók pontos tájékoztatása miatt, másrészt, hogy tudományosan is megalapozza az egyes tradicionális magyar élelmiszeripari termékek kedvező élettani hatását”.