Megjött a FAO jelentése

Nagy átlagban februárról márciusra csökkent az élelmiszerek világpiaci ára - írja az MTI. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) pénteken tette közzé a márciusra vonatkozó adatokat. Ezen információk alapján márciusban az átfogó árindex 126,9 pont lett, amely februárhoz képest 2,8 pont (2,1 százalék) csökkenést jelent. Ez már a 12. egymást követő havi csökkenés. Ezzel együtt pedig már 20,5 százalékkal esett vissza 2022 azonos időszakához képest.

A márciusi gyengülést a gabona-, valamint a növényi olaj- és a tejárindex csökkenése okozta. Hozzátették, hogy a cukoré és a húsé emelkedett.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató. Ez az öt élelmiszer-alapanyag nemzetközi piacát veszi alapul. Ide tartoznak a már említett növényi olajok, a gabonatermények, a tejtermékek, a cukor, valamint a húsfélék.

Csökkent a gabonaárindex

A FAO adatai alapján februárról márciusra átlagosan 5,6 ponttal csökkent a gabonaárindex, valamint 18,6 százalékkal a tavalyi év azonos időszakához képest. Szinte minden gabonaféle ára esett, főként a búzáé, ahol az esés több mint 7 százalék. Mindez a globális kínálat növekedésének és az exportőrök közötti erős versenynek köszönhető.

Ami a növényolaj-árindexét illeti, itt a két hónap között 3 százalékos volt az eltérés, viszont 2022 márciusához képest már közel 48 százalékos az elmaradás. Márciusban főként a szója-, a napraforgómag-, illetve a repceolaj világpiaci ára esett vissza, ezzel ellensúlyozva a pálmaolaj drágulását.

A vaj, a húsok és a cukor ára ismét emelkedett

A tejtermékek árindexe 0,8 százalékkal volt csak alacsonyabb a februári adatoknál, ami 14. hónapja a legalacsonyabb. Márciusban a sajtok és a tejporok ára esett, azonban a vajé emelkedett. Hasonló a helyzet a húsárindex kapcsán. Itt átlagosan 0,8 százalékkal kerülnek többe a termékek, így ezzel megszakadt a nyolc hónapja tartó árcsökkenés. Éves adatok alapján a húsárindex több mint 5 százalékkal marad el a 2022-es márciusi adatoktól.

A húsok esetében csak a baromfinál tapasztaltak csökkenést - fotó: pexels.com

Nem minden hús esetében igaz ez, ugyanis a baromfihús nemzetközi ára már kilencedik hónapja csökken. Ami a sertés- és a szarvasmarhahúst illeti, itt nőttek meg igazán a világpiaci árak.

Ami pedig a cukrot illeti, 2016. októbere óta most volt a legmagasabb az árindex emelkedése, hiszen a márciusi adatok 1,5 százalékkal felülmúlták a februárit.