Műtrágya-kartellezés hajtja fel az árakat?
Legalábbis az amerikai gazdák a műtrágyaárak drasztikus emelkedése mögött a gyártók manipulációját sejtik. Szakértők pedig arról tájékoztatták az osztrák APA hírügynökséget, hogy kemény döntéshelyzetbe kerülhetnek a gazdák a műtrágyaválság miatt, hiszen az elmúlt fél évben a földgáz árának az emelkedése miatt a háromszorosára ment fel a nitrogén műtrágya ára. És hogy hogyan trágyázz műtrágyakrízis idején? A műtrágyapiacon 2022 elejére igen komoly feszültség alakult ki, amely a termékek magas árában és az ezzel párhuzamosan akadozó ellátásban nyilvánul meg. Ebben az írásban arról van szó, hogy merre tovább?


Syngenta Szezonnyitó 2022: rekordtermés, technológiai ajánlás, termelői tapasztalatok (PR-cikk)
Indul a szezon! Január 19-én 10:30-tól láthatod a Syngenta szezonnyitó rendezvényét.

Ne felejts el élni a lehetőséggel: te is segítséget kaphatsz a nitrát-adatszolgáltatáshoz!
Adatot kell szolgáltatni a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak az előző évi trágyázásra, trágyafelhasználásra vonatkozóan.

trágya

A gazdálkodóknak az előző évi trágyázásra, trágyafelhasználásra vonatkozó tevékenységükkel kapcsolatosan adatot kell szolgáltatniuk — fotó: pixabay.com

Teflix™ az új talajfertőtlenítő szer kukoricában és napraforgóban (PR-cikk)
A vetésszerkezetben igen nagy szerepet kapnak a kapás kultúrák, amelyek a tavaszi vetési szezon domináns szereplői. Legfontosabb ebben a csoportban az ország legnagyobb területű kultúrnövénye, a kukorica, amelyet szorosan követ a napraforgó is.

Szeretjük a paprikát, de termeszteni nem éri meg?
Meglepő képet mutatnak a számok: 75 százalékkal csökkent a termőterület 20 év alatt.

paprika

2021 augusztusában, a paprikaszezonban volt a legalacsonyabb a zöldpaprika fogyasztói ára – fotó: Evanto

Hektáronként közel 16 tonna: ezzel lehetett megnyerni a kukorica-termésversenyt (PR-cikk)
A Magyar Kukorica Klub 13. alkalommal rendezte meg a Kukorica Termésversenyt. A verseny célja 2021-ben is ugyanaz volt, mint a kezdetekor: rávilágítani a hazai és a környező országokban folytatott kukoricatermesztés lehetőségeire, népszerűsíteni és elterjeszteni a legeredményesebb termesztési módszereket, valamint hozzájárulni a vidéki élet és a mezőgazdasági tevékenység jobb megismeréséhez, tekintélyének emeléséhez.

Nagy a tét: 7500 milliárd forint forrás juthat a magyar agráriumnak
Benyújtotta hazánk az Európai Bizottsághoz a magyar KAP Stratégiai Tervet, a 2023-2027 közötti időszak agrár-élelmiszeripari támogatási rendszerét meghatározó legfontosabb dokumentumot. A terv készítése széles körű társadalmi egyeztetés mentén történt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aktív részvételével. A magyar kormány által biztosított jelentős nemzeti társfinanszírozás révén kimagasló mértékű, több mint 7500 milliárd forintnyi forrás juthat a magyar mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak.

Ne mondj le a dióról! Itt van a megoldás a dióburok-fúrólégy ellen!
A csalitechnológia a dióültetvényekben is nagy segítség lehet, a kiskertben pedig maga a megváltás a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele ellen.

dió

Ritka látvány a kiskertekben az ép diótermés – fotó: Pixabay

Vulcan Hibrid termékcsalád – ha olcsó lombtrágyát keres! (PR-cikk)
Tél végén gyakori kérdés, érdemes-e még a drága lombtrágyát kijuttatni? Kicsi a növény, a tápanyag jelentős része a földön végzi.

Elárulták a szakértők, mi tornázza fel a búzaárakat
A chicagói árutőzsdén drágult a kukorica, a búza és a szójabab is, a repcével viszont alacsonyabb áron kereskedtek.

Tudtál róla? Teljesen új pályázatok indulnak!
Az előző év végén az Európai Bizottsághoz benyújtott KAP stratégiai terv sok olyan intézkedést tartalmaz, amelyek korábbi programok folytatásai. De 2023-tól lesznek teljesen új konstrukciók is, ezeket mutatjuk most!

traktor

A mezőgazdasági termeléssel élethivatás-szerűen foglalkozni kívánó gazdálkodók indulását segíti elő majd a "Generációs megújulás támogatása" – fotó: Envato

Január végén ismét AGROmashEXPO a megújult HUNGEXPO-n (PR-cikk)
2022. január 26-29. között közel 200 kiállító várja a látogatókat mintegy 20 ezer négyzetméteren az AGROmashEXPO-n, Magyarország legjelentősebb agráripari találkozópontján. Mezőgazdasági gépek, szolgáltatások, inputanyagok, díjnyertes termékek, technikai innovációk és színvonalas szakmai programok egy helyen, a megújult HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

Élelmiszerárstopot jelentett be Orbán Viktor
Magyarországon február elsejétől korlátozzák 6 élelmiszertermék árát – a kormány beavatkozik az árak alakulásába.

A tárolási veszteség elkerülhető! Méghozzá könnyedén (PR-cikk)
A gabona paramétereinek monitorozására az SGS Hungária Kft. kifejlesztett egy olyan megoldást, amellyel folyamatosan nyomon lehet követni a betárolt áruk legfőbb paramétereinek változását. Az adatok grafikus elemzésével a tendenciákat is könnyű látni, és ha kell, akkor időben be lehet avatkozni, megelőzve a gabona károsodását és értékcsökkenését.

Tavaly nem sikerült? Idén újra lehet pályázni!
A Vidékfejlesztési Programban meghirdetett, Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című pályázati felívás a tervek szerint februárban újranyílik, így lehetőség lesz arra, hogy az állattartók nagyobb léptékű beruházásaikat megvalósítsák.

baromfi

Várhatóan februártól ismét elérhető lesz az állattartó telepek fejlesztését támogató felhívás – fotó: Pxfuel

Vallottak a szakértők: nem lesz itt árcsökkenés
Nehezen tervezhető a mezőgazdaság jövője, de a magyar termelők helyzetén sokat javíthatnak a fejlesztési források - mondták a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Mezőgazdasági és élelmiszeripari szakosztály szerdai online konferenciájának előadói.

Ahol a kukorica rosszul teljesít, termeszd az aszályos területek aduászát, a cirkot (PR-cikk)
2018 és 2020 között az időjárás alapvetően kedvezett a kukoricatermesztőknek. A magas termésátlagok kiegészülve az egyre emelkedő átvételi árakkal stabil jövedelmezőséget biztosítottak a kukoricaágazatnak. 2021-ben azonban az ország egyes területein az aszály miatt jelentős terméskiesést szenvedtek el a gazdálkodók, amit azonban sok esetben a kiemelkedően magas átvételi ár is csak részben tudott kompenzálni. Eltérő igényekre eltérő cirokajánlat lehet a megoldás!

Fontos változás a növényvédő szerek vásárlásával kapcsolatban
Vége az engedménynek: változik a zöld és fehér könyvekkel kapcsolatos szabályozás.

permetezés

Ingyen jegy az AGROmashEXPO-ra? Játssz velünk! (PR-cikk)
1000 db jegyet fogunk kisorsolni az ország legnagyobb agrárkiállítására. Már nincs sok időd részt venni a játékban, ne habozz!

Műtrágyázás okosan? 90 másodperc alatt minden kiderül a talajról!
A talaj termőképessége és mindenkori állapota a növénytermesztés eredményének egyik legfontosabb alapfeltétele. Indiai tudósok szupergyors talajtesztelő műszert készítettek.

Őrületes drágulás volt az év végén is – csak a tej ára 7,8 százalékkal nőtt
2021. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbiaknál, az egy hónappal korábbi szintet 0,3 százalékkal haladták meg, az év egészében pedig átlagosan 5,1 százalékkal nőttek az előző évhez képest.

szupermarket

2021. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbiaknál – fotó: Evanto

Bejött az újévi lencse! 30 milliárd jut a falvaknak!
Varga Mihály bejelentette, hogy idén 30 milliárd forinttal újraindul a Magyar Falu Vállalkozás Program.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.