Az árak változása kevésbé a hazai, sokkal inkább a nemzetközi tendenciákat követi, melyekkel szemben védtelenebbek vagyunk. Vannak lehetőségeink, melyek elérhetők és használhatók ezen hatások kivédésére. Ezek egyike a termesztéstechnológia fejlesztése precíziós irányba. Folyamatos a technológia előrehaladása az őszi búzában is: a változtatható tápanyag-utánpótlást követve manapság már a szemenként vetés következik (ehhez megfelelően időben lekerülő elővetemény után gondosan előkészített magágyra is szükség van).

Sok más, az eredményességet meghatározó elem, mint például a korai/időben történő vetés, vírus vektorok őszi kiiktatása, őszi gyomirtás, többmenetes osztott tápanyag-utánpótlás, gomba- és rovarölő szeres kezelések pontos elvégzése is szükséges. Emellett elengedhetetlen a megfelelően bokrosodó (akár tavasszal is rossz időjárási körülmények esetén, mint például száraz és hideg ősz/tél) fajta kiválasztása és a fémzárolt vetőmag felhasználása.

őszi búza

Az elmúlt hónapokra jellemző magas terményárak reményt adnak a búzatermelők számára — fotó: Isterra

Az Isterra kínálata különféle hasznosítási célokra és különböző termőterületekre is biztosít eredményesen termeszthető fajtát. Kiemelkedő terméspotenciálban, betegség-ellenállóságban, tápanyag- és vízhasznosító képességben a legjobbak között versenyeznek fajtáink:

Basilio: alacsony, erős szárú korai fajta, mely a GOSZ-VSZT kísérleteiben évek óta a korai csoport kiemelkedő, egyik legnagyobb termést adó fajtája. Termésmennyisége mellett minőségével is felhívja magára a figyelmet: fehérje- és sikértartalma alapján kiváló malmi minőséget terem (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)

A Basilio évek óta a korai csoport egyik legnagyobb termést adó fajtája — forrás: Isterra

• Cellule: a kipróbált, legnagyobb területen termelt középérésű Isterra fajta. Aszályos években is kiválóan teljesít. Az idén hetedik évét kezdi a GOSZ-VSZT kísérleteiben, melynek egyik oka, hogy a saját csoportjában szinte mindig dobogós (többször első) volt termésével. Hektolitertömege 80 kg körüli, ami az egyik legnagyobb ebben a kísérletben (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)

Frenetic: a feltörekvő korai fajta, mely a kiváló minőség és termés tökéletes kombinációja. Átlag feletti bokrosodású. Hazai minősítésekor termése a standard fajták átlagát 11,3%-kal múlta felül (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)

Complice: bokrosodási képessége és télállósága is átlag feletti. Aszályos időben is kiválóan teljesít. Korai fajta, mely magas hozammal és jó betegség-ellenállósággal hívja fel magára a figyelmet (kizárólagosan az IKR Agrár Kft. forgalmazásában)

Cellule búzatábla

A Cellule aszályos években is kiválóan teljesítő középérésű Isterra fajta — fotó: Isterra

Concret: rendkívüli állóképességű (alacsony szárú és kiváló szárszilárdságú) középérésű fajta (az egyik leghosszabb tenyészidejű Isterra búza). Erős bokrosodásának és alkalmazkodóképességének köszönheti magas termését.

Providence: a legújabb korai fajta a kínálatban. Intenzív búza, azaz 10 tonna feletti terméssel hálálja meg az intenzív technológiát. Magas termésszintje mellett malmi minőségben termelhető.

Winner: magas hektolitertömeg jellemzi, széles levelű, jó bokrosodású középérésű fajta, mely 10 tonna feletti hektáronkénti termésre képes (kizárólagosan az Axereal Hungary Kft. forgalmazásában)

Ortolan: az egyik legjobb alkalmazkodó képességű korai fajta, extenzív és intenzív viszonyok között is nagy termésre képes (kizárólagosan az Axereal Hungary Kft. forgalmazásában)

Ortolan búzatábla

Az Ortolan az egyik legjobb alkalmazkodó képességű korai fajta — fotó: Isterra

A multinacionális cégek között továbbra is egyedülálló módon hazánkban működő őszi búza nemesítő állomásunk a hazai és a régió szomszédos országainak piacaira is nemesít fajtákat. Így a régióra jellemző időjárási és termőhelyi adottságokhoz leginkább alkalmazkodó búzák kerülhetnek minősítésre és forgalmazásra ezzel is biztosítva a termelők által jogosan támasztott legmagasabb igények kiszolgálását. A 2020-as őszi vetéssel az állami elismerés folyamatába kerültek az első, már Füzesabonyban keresztezett fajták. Reméljük hamarosan ezek a fajták is tovább erősíthetik az Isterra kínálatát.

Isterra logó

További információért, eredményekért keresse fel a www.isterra-seeds.com honlapunkat!

Virágné Pintér Gabriella | kereskedelmi vezető

Perczel Péter | operatív igazgató