Cikkünkben röviden összefoglaljuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai elemzését a koronavírus agrárgazdaságra gyakorolt várható hatásairól. Az elemzés a jelenlegi állapotokat tükrözi, amely később változhat.

Növénytermesztés

A növénytermesztési ágazatban egyelőre nagyobb az ijedség, mint a kézzel fogható problémák. A szezonális virágokat termesztő kertészetek, növényházi zöldhajtatás és a gombatermesztés azonban kivételt jelentenek. A gyorsan romló frisspiaci termékek előállítása, értékesítése és a termesztő berendezések, csomagolóházak működtetése már most is nehézségekbe ütközik. Pedig ezeknél a termékeknél a tavaszi időszakban folyik be a legtöbb bevétel.

A szállítási korlátozások okozhatnak problémákat a növénytermesztők számára, főként azon termékek esetében, melyeknél jelentős volt az olasz export (kukorica, durumbúza, árpa, szója, napraforgó,repce). A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet felmérése szerint a gabonafélék jelentős részét az EU országaiba exportáljuk. Ha a szállítás akadozik, jelentős mennyiségű gabona és olajos mag értékesítése is nehézséget okozhat. A felhalmozódó felesleg az eladási árak csökkenéséhez vezet, ami finanszírozási problémákat okozhat a tavaszi munkák megkezdésekor.

A tavaszi munkák elhúzódásához vezethet, ha nem érkeznek meg időben az inputanyagok. A NAK információi szerint a tavaszi műtrágya-ellátáshoz szükséges mennyiség már az országban van és továbbra is zavartalanul érkezik. A növényvédő szerek és a vetőmagok terén sem várhatók ellátási problémák.

Az ágazat egészét érintő nehézség a szállítási korlátozások és az esetleges ellátási problémák – fotó: Pixabay

A gépek, alkatrészek és eszközök terén már nem ilyen egyszerű a helyzet. Bizonyos, jellemzően Kínában készülő alkatrészek (pl. különböző öntvények) esetében hosszabb szállítási határidővel érdemes számolni, de emellett az európai piacról érkező egyes termékeknél is előfordulhatnak ellátási problémák. Máris problémát jelent a permetezéshez használt védőruha, maszk és kesztyű beszerzése és az utánpótlás is kérdéses.

Az összes ágazatot érintő probléma, hogy a szállítási korlátozások által sújtott országokból hazaérkező sofőrök mikor állhatnak ismét munkába. A jelenleg is korlátozások alatt álló Olaszország Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacon. Ezzel kapcsolatban friss hír, hogy

az Operatív Törzs megadta az engedélyt az élőállat- és élelmiszer-szállítások folyamatos végzésére.

A hazaérkező sofőrök számára kötelező házi karanténba vonulni, ez alól azonban, szigorú feltételek mellett mentesülhetnek. Így talán elhárulnak az áruszállítással kapcsolatos akadályok.

Aggasztó azonban, hogy hamarosan gondot okozhat a munkaerőhiány is. A külföldi munkaerő erősen korlátozott lesz, így az idénymunkát végző külföldi munkások hiányozni fognak az ágazatból.

Állattartás

A legfontosabb kérdés az állattartók szempontjából, hogy fenntartható-e a takarmányellátás biztonsága. Emiatt a készletfelhalmozás már elkezdődött a gazdaságokban. Az alapanyagok jelentős része Kínából érkezik, így már korábban megfigyelhető volt áremelkedés. Középtávon fel kell készülni bizonyos termékek hiányára, ami a termelés minőségének romlásához és a kibocsátás csökkenéséhez vezethet minden termékpályán.

A NAIK AKI információi alapján a hazai keveréktakarmány-gyártók egy része már egész évre leszerződött, és beszámolóik szerint a szállítások eddig rendben zajlottak. Olaszországból még a március 9-ei héten is indult szójaszállítmány Magyarországra. A helyzet azonban egyik pillanatról a másikra változhat itt is.

A piacok átmeneti elérhetetlensége az egyes területeket különböző mértékben érinti. A legnagyobb károk egyértelműen a bárány kapcsán jelentkeznek, ahol épp a csúcsidő előtt állunk. A kereslet még megvan, az exportpiacok, köztük Olaszország várja a magyar bárányt, viszont a szállítás akadozik. Reméljük, a nemrég bejelentett szállítási szabályozás lehetővé teszi a folyamatos áruforgalmat a húsvéti időszak előtt.

Szintén nem felhőtlen a helyzet a szarvasmarha és a sertés estében sem. Itt kisebb mértékben megoldást jelenthet az állatok továbbhizlalása, tenyésztésben tartása, de ez jelentős többletköltséggel jár és alacsonyabb felvásárlási árakat eredményez.

Az állatok tovább hizlalása, tenyészetben tartás lehet egyfajta megoldás – fotó: Pixabay

A hazai vágóállat-termelés mintegy kétharmadát kitevő baromfiágazat – jelentős exportorinetáltsága miatt (170-180 százalékos önellátottsági szint) – szintén komoly értékesítési problémákkal nézhet szembe; az ok hasonló, mint az előbb vázolt, a volumen azonban vélhetőleg lényegesen nagyobb.

A baromfiágazatra jellemző magasabb munkaerőigény, magasabb kockázattal is jár. Ha egy telepen valaki megfertőződik, az komoly problémákat okozhat. Az állatokat folyamatosan gondozni kell, így a védőfelszerelés biztosítása kiemelten fontos. Ezzel együtt amennyiben mégis karantént kell kialakítani, az történhet a telepen belül, hiszen így biztosított lehet az állatok ellátása. Ekkor a munkavállalók ellátásával kapcsolatos költségek merülhetnek fel.

Az enyhe télnek köszönhetően nagyobb mértékű a tejtermelés, ami a kereskedelmi és logisztikai problémák miatt gyorsan fölösleget jelenthet. A termelőknek törekedniük kell arra, hogy a megtermelt tej feldolgozásra kerüljön és ne keletkezzenek nehezen pótolható veszteségeik.

Pillanatnyilag nagy mennyiségű étkezési hal (elsősorban ponty) van a hazai piacon nyomott áron, amit tovább ronthat a külföldi piacok elérhetetlenné válása.

Mindezek ellenére törekednünk kell arra, hogy mihamarabb újra tudjuk indítani az exportunkat, Kínában jelentősen emelkedtek az élelmiszerárak, amelyet csak jelentős importtal lesz képes csökkenteni az ország, ez pedig lehetőséget jelent számunkra is.

Élelmiszeripar

Ebben az évben több állategészségügyi probléma miatt már év eleje óta tapasztalhatók nehézségek az alapanyag ellátásban. Mindezek ellenére a magyar élelmiszer-feldolgozás és -termelés biztosítja a hazai ellátást, az áremelkedés viszont folyamatos.

Az élelmiszeripar különböző állategészségügyi problámák miatt már korábban is nehézségekkel küzdött – fotó: Pixabay

A hazai élelmiszer-előállításban magas az élőmunkaerő-igény, így fontos a dolgozók személyes higiéniájának védelme. Az olaszországi szállítási korlátozások hosszútávon több hónapos kiesést fognak jelenteni. A kikötőkön keresztül érkező konténerek karanténja is lassítja az áruforgalmat. További jelentős probléma, hogy az élelmiszeriparban számos olyan gép van, amelyek karbantartását kizárólag a gyártó, többségében külföldi szakemberei végezhetik el.

Csomagolóanyagok terén nem tapasztalható eddig zavar, de ha nem indul újra a termelés Kínában műanyag-csomagolóanyagok tekintetében számíthatunk fennakadásokra.

Borászat

A vendéglátóhelyek forgalmának csökkenése hatással lesz az elfogyasztott mennyiségre is. A hazai borászatok nagy része exportra termel, amelynek mértéke a korlátozások miatt visszaeshet.

Erdő- és vadgazdálkodás

A Magyarországon termelt faválasztékok nagy részét külföldi piacon értékesítik. A magyar fapiac óriási függőségnek van kitéve, és a korlátozások máris negatívan érintették. A vadgazdaságokra az elhúzódó járvány komoly gazdasági hatással lesz elsősorban az elmaradó külföldi vendégvadászok miatt. A vadhús hazai népszerűsítése és értékesítése csökkentheti az ágazat veszteségeit.