A franciák ezt a számot alaposan felkerekítették, és már úgy mesélik a történetet, hogy a Tábornok (ahogy tisztelettel nevezték: le Général) azt mondta volna: „Comment voulez-vous gouverner un pays où il existe plus de 300 sortes de fromage?” Vagyis az idézet már több mint 300-félét ír a kérdéssel foglalkozó blog szerint, amely egyébként a következő számokat sorolja fel: 246, 258, 265, 300, 365 – írja a Syngenta blog.

De végül is nem a fajták száma érdekel most bennünket, hanem az, hogy az idézet alapján világszerte elkönyvelték: a franciák olyan népek, akik a baguette mellett főleg vörös bort és sajtot fogyasztanak, és az utóbbi kettőből jó sokat.

Hát nem. A franciák – legalábbis ami az egy főre jutó sajtfogyasztást illeti – csupán a negyedik helyen vannak Dánia, Izland és Finnország után.

sajt

A franciák – ami az egy főre jutó sajtfogyasztást illeti – csupán a negyedik helyen vannak Dánia, Izland és Finnország után – fotó: Shutterstock

Az ellenkező végletet Kína, Mongólia, Zimbabwe és Kolumbia képviseli, de nem is csoda, mert Európának néhány ezer évnyi előnye van a sajtkészítés és -fogyasztás terén.

És amíg Ázsia például csak az utóbbi évtizedekben ismerkedik az európai sajttal, a keleti országoknak eltérően fejlődött gazdag táplálkozási kultúrájuk van, és mindenféle fermentáció eredményeként olyan remek dolgok kerülnek az asztalra, mint a tofu, a miszó vagy a szintén erjesztéssel készülő koreai kimchi több száz változata.