Az érdekvédők szerint a baromfiágazat közel áll ahhoz, hogy szereplői tömegesen csőd-közeli helyzetbe kerüljenek, a gazdálkodók a korábbi években felhalmozott vagyonukat élik fel. Az MBSZSZ szerint a nehéz helyzetben is keletkezik az ágazatban annyi profit, ami a működőképességet biztosítaná, ám ennek elosztása rendkívül aránytalan és igazságtalan. A jövedelem hipermarketeknél és az üzletláncoknál csapódik le.

Ezen a helyzeten a termelők önerőből képtelenek változtatni, ezért kezdeményezik, hogy a Magyarországon jelen lévő hipermarketek, baromfitermelők és feldolgozók között együttműködési megállapodás jöjjön létre, amelyben a piaci kapcsolatokat szabályozzák.

A MBSZSZ szeretné, ha szabályoznák például azt, hogy a termelő és a feldolgozó milyen mértékben köteles a marketing-, reklám- és más egyéb az eladást ösztönző költségekhez hozzájárulni. Továbbá a kereskedő kérhet-e anyagi támogatást az új üzlet nyitásához vagy a meglévő üzlet bővítéséhez a termelőtől.

Szeretnék elérni az árrés maximalizálását, mert szerintük elfogadhatatlan, hogy az árrés és az áfa együttes mértéke egyes áruházláncoknál a 63 százalékot is meghaladja a vágott baromfi termékeknél. Az érdekvédők kérik, hogy a megállapodás megkötésében az FVM vállaljon aktív szerepet.

Emellett a baromfitenyésztés fajlagos költségeinek csökkentése érdekében kezdeményezik, hogy a baromfi-feldolgozási melléktermékekből előállítható állati eredetű fehérje és zsír a keveréktakarmányokban ismételten felhasználható legyen. A MBSZSZ-nél úgy vélik: elfogadhatatlan, hogy a takarmány alapanyagoknál semmiféle árszabályozás nem működik. Az állattartók számára a nagy mértékű takarmányár ingadozás teljes ellehetetlenülést okoz.

Amennyiben az ágazat helyzete záros határidőn belül megnyugtató módon nem rendezhető, akkor nem marad más lehetőség mint, a demonstráció - tartalmazza a nyílt levél.