A Syngenta, mint világelső a kalászos vetőmagpiacon, hazánkban azt a célt tűzte ki, hogy a termelési igényeknek és nem utolsósorban a termesztési körülményeknek leginkább megfelelő fajtákat biztosít a hazai termelőknek. A magyarországi szortiment kialakításánál fontos szempont volt a korai és maximum középkorai érésidő, ugyanis az elmúlt évek, évtizedek időjárási jellemzői nem kedveznek az ennél későbbi érésű búzáknak.

A nemesítésnél az intenzív fejlődésű és gyors regenerációval rendelkező modern fajtákkal szemben alapvető elvárás a markáns levél- és kalászbetegségekkel szembeni ellenállóképesség, valamint a minél jobb tápanyagreakció.

búza

Falado búza: kiemelkedő termésszint mellett is stabil malmi paramétereket produkál

A piaci és malomipari elvárások változásai határozottan érintik a hazánkban termesztett fajták összetételét. A felvásárolópiaci igény egyre kevésbé honorálja az extra beltartalmi mutatókat. Ez az oka a közepes malmi paramétereket stabilan, de nagy termőképességgel párosító búzák termőterületeinek meredek emelkedésének. A jelenségnek a magyar piacon is hasonló a háttere, mint Európában: ha az értékesítési ár kevésbé magas, akkor a hektáronkénti hozam szorzóval tudunk nagyobb jövedelmet realizálni adott területről. Ennek megfelelő alapot biztosít a termesztéstechnológia intezív irányba történő elmozdulása.

Ezt a trendet figyelembe véve kialakított Syngenta őszi búza fajtaválaszték a piaci keresletnek megfelelő választ ad.

A rekordtermő búzák mellett a kínálatban egyaránt megtalálható a prémium, javító minőségű ugyanúgy, mint az extenzívebb körülmények közé ajánlott, melynek beltartami paraméterei kiemelkednek a versenytársak közül.

A Syngenta folyamatosan frissülő búzapalettájából az alábbi fajták érhetőek el:

A magyarországi Syngentás búzák egyik bástyája a hibridek kihivójaként ismert SY Moisson, mely sűrű kalászaival és 10 tonna feletti hektáronkéni terméspotenciáljával az intenzív búzatermesztők keresett fajtájává lépett elő. A Bologna búza kiváló, javító minősége nagy terméshozammal párosul, amely eddig ismeretlen volt Magyarországon. Egyedüli tarkalászú búzafajta az Illico, amely az idei évben is bizonyította, hogy stressztűrése mellett a kalászfuzárium sem jelent kihívást.

Igazi rekorder a Falado. A fajtasorokban, teljesítményvizsgálatokban is rendre az elsők között végez, emellett szaporító és termőterülte is ugrásszerűen növekszik, nem véletlenül: a kiemelkedő termésszint mellett is stabil malmi paramétereket produkál az ország különböző termőtájain a termelők nagy megelégedésére.

Pibrac névre keresztelték a Faladohoz hasonló potenciállal rendelkező új intenzív malmi búzát, melyet kizárólagosan az IKR Agrár Kft. hálózatában vásárolhatnak az intenzív kenyérbúza termelők.

Gabrio a másik vadonatúj, hatalmas terméspotenciállal rendelkező búzafajta a megújult szortimentből, mely szintén kiemelkedő termést produkál stabil, malmi beltartalom mellett. Csak a KITE Zrt-nél vásárolhatják meg ezt a fajtát.

Aranyközéputat jelent a búzatermelők körében a Dallara nevű új búza, mely nemcsak intenzív, hanem kevésbé optimális körülmények közt is áltagfeletti paramétereket produkál. Kifejezetten ajánlják a Syngenta szakemberei a közepes adottságú termőhelyekre kiváló adaptációs képessége és stressztoleranciája miatt.