Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára özölte: 2013-ig évente 2,6-2,8 milliárd forint fordítható erre a célra. Annak érdekében, hogy a mező- illetve erdőgazdasági képzés valamilyen formája a legtöbb e területen dolgozó számára hozzáférhető legyen, 100 százalékos támogatást kapnak a képzésben résztvevők.

 

Az ÚMVP-s program keretében mintegy 160 OKJ-s (Országos Képzési Jegyzék) szakképzést adó oktatásban vehetnek részt a gazdálkodók. Így többek között aranykalászos gazda, mezőgazdasági erő- és munkagépkezelő, növényvédelmi gépkezelő, fakitermelő, bionövény-termesztő és állattenyésztési gépüzemeltető OKJ-s bizonyítványt is kaphatnak a sikeresen vizsgázók.


Vannak olyan képzési formák is, amelyeket azoknak a gazdálkodóknak kell elvégezniük, akik egy-egy olyan ÚMVP-s projektben érintettek, amelyben kikötés a képzésben való részvétel. Egyebek közt az agrár-környezetgazdálkodási támogatásban részesülőknek is kötelezően el kell végezniük egy aktuális tudást nyújtó képzést a kölcsönös megfeleltetés, a környezetkímélő gazdálkodás feltételeiről. Az ÚMVP más intézkedéseinek keretében segítség nyújtható az új vállalkozások elindításához, és a mezőgazdasági tevékenység diverzifikálásához – a több lábon álláshoz – és számítógépes, internetes ismeretek megszerzéséhez is.


Az ÚMVP szakképzési projektje a gazdálkodók részére sikeres vizsga esetén 100 százalékban támogatott. A támogatás további feltétele, hogy a gazdálkodók a képzési idő minimum 80 százalékát teljesítsék. A képzésekre évente egy-egy gazdálkodó maximum 275 ezer forint támogatást vehet igénybe.