Ahány ház, annyi szokás, és ahány szilvafa, annyi érési idő. Azonban ki ismerné a legjobban a szilvafáját, ha nem az, akinek a kertjében terem. Így hát, ha meg akarjuk tudni, mikor jött el a legtökéletesebb pillanat a szilva leszedésére, akkor a legjobb megoldás, ha együtt élünk a fával. Persze senkit sem arra bíztatunk, hogy verjen sátrat a szilvafa tövében. De arra viszont annál inkább, hogy minden nap látogassa meg, amikor közeleg az érési idő.

Mikor szedjük le a szilvát?

Mivel a szilva létfontosságú a családok életében, mint friss gyümölcs, és mint későbbi lekvár- és pálinka alapanyag, nem szabad a véletlenre bízni a szüretelését. Nagyon fontos tehát, hogy ráérezzünk, mikor jön el az alkalmas pillanat, amikor már nem éretlen, de nem is hullik le a földre a túlérettsége miatt.

szilva szüretelés

Nehéz eltalálni, mikor jött el a szilva leszedésének legjobb pillanata. Fotó: Shutterstock

Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban már napi szinten, vagy akár naponta többször is, keressük fel a szilvafát és tanulmányozzuk a termését. A legfontosabb ismérvek a szilva keménysége és zamata. Az érett szilva érintésre lágy és lédús, de nem túlságosan puha. Az íze pedig tökéletesen édes.

Ahogyan a szilva kezd beérni, a színe fokozatosan lesz egyre inkább kék, azonban a számos szilvafaj közül mindenkinek érdemes megismernie a sajátját, és emlékezni rá, milyen is volt akkor a színe, az illata, az íze, amikor a tökéletes érettségi fokában kaptuk el tavaly.

Némelyik szilva színe az éréssel együtt hamvassá válik, vagyis fehéres viaszréteg alakul ki rajta. Ez segíti, hogy le tudja pergetni magáról a vizet, és távol tudja tartani magától a kártevőket és kórokozókat.

Vannak olyan szilvafajták, amelyekkel nem szabad megvárni a teljes érés állapotát, mint amilyen a japán szilva is. Ezt pár nappal érés előtt kell leszüretelnünk, majd hűvös, száraz helyiségben hagyni kell beérni. A legtöbb szilvafajta azonban nem ilyen, így a tökéletes érési állapotában kell leszedni. Ez persze akár hetekig is elhúzódhat a korai fajták esetében, hiszen általában nem egyszerre fognak beérni. De érdemes bajlódni ezzel, hiszen így lesz tökéletes ízű a lekvár, a pálinka, vagy a szilvás gombóc és sütemény.

A gyümölcsök érése bonyolult folyamat, amelynek során a cukrok és savak mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya állandóan változik, így számunkra az a legjobb pillanat, amikor a cukor és a sav aránya a gyümölcsben a legkellemesebb. Ezt az állapotot bizonyos gyümölcsök csak a fán érik el, mások képesek az utóérésre. A kajszi- és az őszibarack például képesek az utóérésre, a szilva és a szőlő érési folyamata viszont abban a percben megszakad, amikor leszedtük a fáról.

A szilvák ugyanis nem termelnek elegendő etiléngázt, miután leszedtük őket, így már nem érnek tovább. Sajnos, ha nem jókor szedtük le, hamar meg fog puhulni, majd idővel rothadni kezd. Ha viszont aszalt szilvát szeretnénk, akkor nyugodtan ott is hagyhatjuk a fán érés után egy jó darabig, míg maguktól kezdenek potyogni, de legyünk résen, mert a talajon nagyon hamar megromlanak, és a madarak és a rovarok is szívesen csemegéznek belőlük.

Óvatosan szüreteljük a szilvát

Amikor végre elérkezettnek látjuk az időt, és belekezdünk a szilva leszedésébe, legyünk vele óvatosak. Fogjuk a szilvát a kezünkbe, majd egy kis csavaró mozdulattal szedjük le a fáról. Ne dobáljuk, hanem óvatosan helyezzük a kosárba, hogy minél kevésbé sérüljön.

szilva szilvalekvár

Az érett gyümölcsből készül a legfinomabb szilvalekvár. Fotó: Shutterstock

Ezért fogyassz sok szilvát

1. A szilva cukortartalma nagyon magas, így aki vigyázni szeretne a súlyára, fogyassza óvatosan.

2. Kiváló a székrekedés megelőzésére, akár nyersen, akár aszalt szilvaként is.

3. A szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, de vitaminokban gazdag. Kiváló C-vitamin forrás, de jelentős az A-vitamin és a béta-karotin tartalma is. Az A-vitaminnak hála remek hatással van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségének megőrzésére.

4. A szilvában olyan antioxidánsok is vannak, mint amilyen például a lutein, amely segít a szabadgyökök elleni harcban.

5. A szilva ásványi anyagokban is gazdag, így jelentős mennyiségben tartalmaz magnéziumot, káliumot, vasat és fluoridot. A szilva K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzheimer-kór gyógyításában is jelentős szerepet játszik. A héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó.