Oroszország egészen a legutóbbi időkig Európa egyik legnagyobb tejtermékimportőre volt, és ezen belül különösen  nagy értéket képezett a magas feldolgozottsági fokú termékek orosz importja – írja az agrarheute.com német hírportál.

Az utóbbi egy-két évtizedben viszont az ország több milliárd dollárt fordított a belső termelés fejlesztésére, és ennek eredményeként az ország tejimportja néhány éven belül minimálisra csökkenhet, éspedig a tejelő állománynak az országon belüli egyidejű csökkentése mellett.

A nyugati országokkal szembeni embargó által is ösztönzött, nagy volumenű fejlesztés többek között a hátsó udvaron tartott egy-két tehenes istállók helyett több mint 800 szupermodern nagyüzemi tejtermelő telep kialakítására irányult, amelyek közül az 50.000 tehenes telepeken az egy tehénre jutó tejhozam a 3.500 kg-os országos átlaggal szemben elérte a 6.000 kg-ot. Ezen túlmenően több tízezer nagy hozamú tenyészállat importjával (egy vemhes üsző átlagosan 2.000 dollárba került) a tejelő állomány alapos genetikai feljavítását sikerült elérni.

tej

A tejelő állomány alapos genetikai feljavítását sikerült elérni – fotó: Shutterstock

Tovább javította az orosz tejtermelés hatékonyságát a korszerű takarmánykeverő és adagoló, valamint a tejfeldolgozó berendezések importja.

A 2020-ra célul tűzött teljes önellátottságot Oroszországnak nem sikerült elérnie, de az ország tejkibocsátása 20 év alatt több mint másfélszeresére nőtt, és ha a fejlesztés a jelenleg ütemben halad, akkor az önellátás néhány éven belül nagy valószínűséggel megvalósítható lesz.