Több hatósági ellenőrzés során összesen mintegy 10 liter illegálisan forgalmazott parlagfűterméket vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Zala megyei vállalkozásnál. A szakemberek elrendelték az érintett élelmiszerek forgalomba hozatalának tilalmát és visszahívását is. A Parlagfű+ és Cseppecske+ néven forgalmazott termékeket – darabonként 50 ml-es fogyasztói kiszerelésben – számos bioboltban, valamint az interneten is árusította a cég.

A Nébih a termékekere az illegális parlagfűkészítményeket forgalmazó élelmiszer-előállítók és webshopok vizsgálata során bukkant. Az ellenőrök a jogszabályi előírások által tiltott parlagfűkivonatot, valamint a kivonat alapanyagaként szolgáló szárított parlagfüvet találtak a Zala megyei vállalkozásnál.

A vállalkozás az első ellenőrzést követően – a hatósági rendelkezésnek megfelelően – ugyan kezdeményezte a fellelt Parlagfű+ kivonat visszahívását, azonban egy későbbi, szúrópróbaszerű ellenőrzés megállapította, hogy a vállalkozás egy másik, szintén parlagfüvet tartalmazó készítményt is fogalmaz Cseppecske+ néven.

parlagfű

A parlagfűből készült termékek forgalmazásához uniós engedélyezés kell, ennek során a felhasználás biztonságosságát kell bizonyítani – fotó: Shutterstock

Kiderült, hogy a vállalkozás a korábbi Nébih ellenőrzés után a Cseppecske+ termék összetételét módosította a tiltott parlagfű összetevő kihagyásával, viszont a korábbi gyártásból származó, jogsértő termékek kapcsán nem intézkedett. Ezen kívül a termékek nyomon követhetőségét illetően is kifogás merült fel.

Az előállító a készítményeket különböző bioboltokban és az interneten árusította, noha a hatályos jogszabályok alapján Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként.

A Nébih a jogsértő termékeket azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, forgalomba hozatalukat megtiltotta, a fellelt tételeket zár alá vette, továbbá elrendelte a kereskedelmi forgalomba került termékek azonnali hatállyal történő visszahívását. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság kiszabása várható.

Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatóak a jogsértés listán.

Fontos tudni, hogy a parlagfű és az abból készült élelmiszerek új élelmiszernek minősülnek, kizárólag az Európai Bizottság által kiadott engedély birtokában forgalmazhatók. Az uniós engedélyezés során az élelmiszerként történő felhasználás biztonságosságát kell bizonyítani.

Ugyanakkor a Nébih felhívja a fogyasztók figyelmet arra, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Tudományos Tanácsadó Testülete

az élelmiszerekben, étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növények között tünteti fel a teljes parlagfű növényt annak citotoxikus (sejtmérgező) hatása miatt.

A Nébih a jövőben is folyamatosan ellenőrzi a tiltott parlagfűtermékek forgalmazását. A hatóság kéri a vásárlókat, hogy amennyiben illegális forgalmazást észlelnek, jelezzék a Nébih Zöldszámán (06-80/263-244) vagy az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen!