Spanyolország

Traktorokkal vonult fel több ezer tiltakozó gazda Madridban szerdán. A hatóságok által engedélyezett megmozdulásra 500 traktor érkezett a spanyol fővárosba. A traktorok többségét a város egyik jelképének számító Puerta de Alcalánál hagyták, a tüntetők onnan gyalog folytatták útjukat az agrárminisztérium épületéig, ahova 30 jármű kapott behajtási engedélyt.

A három legnagyobb spanyol agrárszakszervezet a tüntetések kezdetén közös kiáltványban fejezte ki tiltakozását amiatt, hogy a harmadik országokból importált olcsó mezőgazdasági termékek lenyomják az uniós és spanyol termékek árát, miközben nem felelnek meg az EU-s normatíváknak.

Luis Planas, agrárminiszter a múlt héten ismertette a három nagy szakszervezettel a kormány 18 pontos intézkedéscsomagját, amelyben ígéretet tett arra, hogy javítják az agrárbiztosításokat, egyszerűsítik a bürokráciát, fenntartják az üzemanyag-kedvezményt, és szigorúbb árkövetést alkalmaznak az élelmiszerellátási láncban. Az agrárszakszervezetek előrelépésnek nevezték a kormány javaslatait, de azokat nem tartották elegendőnek, így a megmozdulások folytatása mellett döntöttek. Február 26-ára is az utcára hívták a gazdákat, amikor Brüsszelben üléseznek az Európai Unió agrárminiszterei.

A tüntetés során történt egy incidens is: a gazdák összecsaptak a rendőrökkel, akik nem engedték tovább az összes traktort.

Franciaország

A francia kormány enged a gazdák követeléseinek. A legfrissebb bejelentés szerint új törvényjavaslatot nyújtanak be a mezőgazdasági és élelmiszeripari törvény megerősítésére, valamint az ágazatban dolgozók bérezésének javítására.

Lengyelország

Hetek óta tiltakoznak a lengyel gazdák is és blokád alatt tartják a lengyel-ukrán határt.

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter arra hívta fel a figyelmet kedden, hogy "két éven át ukrán gazdák golyóálló mellényben gyűjtötték a gabonát, ágyúzások közepette és aknaveszély mellett." Hangsúlyozta, hogy a gabonaexport nemcsak Ukrajna számára a "túlélés kérdése", hanem kulcsfontosságú a globális élelmezésbiztonság szempontjából is.

Szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy utasította a kormányt, kezdjen haladéktalanul párbeszédet a lengyel kabinettel a két ország határán a lengyel gazdák tüntetései nyomán kialakult helyzet rendezéséről.

Zelenszkij a közösségi oldalakon lengyel felirattal közzétett beszédében kifejezte készségét, hogy az ukrán kormánnyal együtt személyesen is részt vegyen a határ menti találkozón. Az államfő arra utasította az ukrán kormányt, hogy legkésőbb február 24-ig hozzák tető alá a találkozót lengyel partnereikkel.

Csehország

Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel, amikor több száz traktorral és mezőgazdasági gépel a cseh gazdák a mezőgazdasági minisztérium épületéhez vonultak, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.

A tiltakozó akció mögött néhány kisebb gazdaszervezet áll, míg a nagyobb országos szövetségek elhatárolódtak tőle.

Marek Vyborny, szakminiszter átvette a tiltakozók levelét, amelyben a gazdák azt követelik, hogy Csehország lépjen ki az Európai Unió által kidolgozott Green Deal megállapodásból, könnyítsen az adminisztratív terheken, és általában nyújtson nagyobb támogatást a mezőgazdaságnak.

A miniszter kijelentette, hogy foglalkozni fog a gazdák követeléseivel, azok hangosan kifütyülték, és kormányellenes jelszavakat skandáltak. A CNN Prima News hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: több javaslatot tervez beterjeszteni a kormány elé, egyebek közt azt, hogy a mezőgazdasági támogatások adómentesek legyenek.

Karel Havlícek, az ellenzéki ANO mozgalom alelnöke erre reagálva azt mondta, hogy támogatnák ezt a javaslatot.

Horvátország

Hétfőn reggel Dakovoban is 70 traktor vonult az utakra kétszáz gazda kíséretében, majd a forgalmat lassítva a városközpont felé vették az irányt. Cakovecben pedig 200 traktorral gyűltek össze a gazdák.

A horvát termelők az egynapos tiltakozással egyrészt támogatni akarják európai kollégáikat a közös európai agrárpolitika elleni küzdelemben, amely szerintük kárt okoz a mezőgazdaságnak, másrészt aggasztja őket az olcsó ukrán búza importja – írta a Jutarnji List című horvát napilap.

Megszólaltattak egy gazdát is: Az árpa és a búza ára tavaly veszteséges termelést okozott, az ukrán gabona lenyomta az árakat. Ha ez így folytatódik tovább, egyre kevesebb lesz a földművelő – mondta.


Szlovákia

Hétfőn a különböző agrártermelői gazdaszervezetek is tüntettek Szlovákiában. Tiltakozó megmozdulások voltak a szlovák-ukrán határon, Pozsonyban és több megyei központban is – írta a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a rendőrségre és a tiltakozó gazdákra hivatkozva.

A tiltakozásokon résztvevő gazdák követelései több témát érintenek: elsődlegesen az Európai Unión kívüli - főként az Ukrajnából származó - agrárbehozatal tiltását, valamint adminisztratív terheik és szociális befizetéseik csökkentését és az állami intézmények rájuk vonatkozó döntéshozatalának előre kiszámíthatóságát szeretnék elérni. A beszámoló szerint a tiltakozó akciók helyszínein forgalomkorlátozásokra került sor.

Indexkép: Shutterstock, Spanyol gazdatüntetés 2024. február 6-án