Napraforgók bármilyen magyarországi termőhelyre és hasznosításra
A napraforgó továbbra is az egyik legfontosabb szántóföldi növény a magyar mezőgazdaságban. A folyamatos piaci igény a napraforgóolaj iránt, a kukoricával szembeni szárazságtolerancia-előnye, a kiemelkedő stressztűrő képessége miatt 2018-ban több mint 600.000 ha-on vetettek napraforgót Magyarországon. Az időjárás kedvezett a termesztésének, amit jól mutat, hogy a betakarított országos termésátlag kiemelkedő, 3 t/ha körül alakult.

Nagyon hasznos információk a rettegett afrikai sertéspestisről
Hazánkban egyedülálló képzést szervezett pedagógusoknak a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége. A kurzusokon 50 tanár vett részt, így közvetve 250 középiskolai és körülbelül 400-500 felsőoktatásban tanuló diákhoz jutnak el az afrikai sertéspestissel és a sertéstámogatással, illetve az ENAR-rendszerrel kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb információk. A pedagógusok ugyanis a kétszer kétnapos képzésen megszerzett tudást saját intézményeikben továbbadják diákjaiknak.

Méhpusztulás: nincs felelős, csak sok gyanúsított
A tavalyi méhpusztulásokkal kapcsolatban a Nébih vizsgálata még tart. A méhészek szerint sok tényező állhat az egyes esetek mögött.

méh

A somogysárdi méhész méheit valóban neonikotinoid-mérgezés érte, de a többi esetnél még tart a vizsgálat – fotó: Shutterstock

61 ország termékei mutatkoznak be a Nemzetközi Zöld Héten
A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche – IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítása és vására idén is hatalmas tömegeket vonz. Mi is ott jártunk.

Megszületett a döntés a 2018-as vadgazdálkodási pályázatokról
Az Országos Magyar Vadászkamara elnöksége legutóbbi ülésén döntött a 2018-as vadgazdálkodási pályázatokról. Összesen 742 pályázatot támogattak.

Egy magyar agrárinformációs rendszer a nemzetközi élvonalban
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) több mint 20 éve működteti sikeresen Magyarországon az Európai Unió egyik legnagyobb agráradatgyűjtő rendszerét, a Mezőgazdasági Számviteli Információs Hálózatot, mely Tesztüzemi Információs Rendszer néven honosodott meg hazánkban. A hazai adatgyűjtésből származó adatok hozzájárulnak a közösségi és nemzeti agrárpolitika alakulásához.

Merre vagytok, fiatal agrárszakemberek?
A szektort alaposan ismerők egyre hangosabban kongatják a vészharangot, mert az árutermelő gazdaságok döntéshozói lassan kiöregszenek: közelítik a nyugdíjkorhatárt, vagy akár már túl is lépték, és hiányoznak azok a szakemberek, akik a helyükre léphetnének.

Mit tanácsol az a termelő, aki 15 éve precíziós gazdálkodást folytat?
Jövedelmet termelni a megélhetéshez, ráadásul környezettudatos és fenntartható módon – ez még támogatásokkal sem könnyű. Farkas László, a Farkas Kft. szakmai irányítója 15 éve kezdett bele a precíziós gazdálkodásba, az alkalmazott módszereket pedig azóta is tudatosan fejleszti. A gazdálkodó a 2018-as PREGA Konferencián számolt be tapasztalatairól, és adott tanácsokat a precíziós technológiák alkalmazása terén.

gép

A gazdaságban a tápanyag-gazdálkodás, a kalászos gyomirtás és a szemenkénti vetés során alkalmazzák a táblán belüli differenciált kijuttatásokat – fotó: CLAAS

A támogatáskifizetéseknél hamarabb juthat forráshoz vállalkozása
Hamarosan itt a tavasz, és kezdődik az agrárium nagy időszaka. Ilyenkor minden gazdálkodó felméri a terveit, lehetőségeit, és sokan szembesülnek azzal a ténnyel, hogy év közben likviditási problémákat okozhat egy-egy elképzelésük megvalósítása. A Takarék Csoport, amely jelenleg minden ötödik agrárvállalkozás bankja, felkészülten várja a gazdákat az ágazatot teljes mértékben lefedő termékeivel, amelyek közül az egyik legkedveltebb a rendszeres mezőgazdasági támogatások előfinanszírozási kölcsön.

Újra igényelhető az anyajuhtartás-támogatás
Az előző évekhez hasonlóan idén is lehetőségük van a juhtenyésztőknek – szankciómentesen – 2019. február 1. és március 20. között az anyajuhtartás-támogatás igénylésére, amelyet elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül a Magyar Államkincstár e-kérelem kitöltőfelületén adhatnak be.

Szennyezést találtak a méhek kezelésére szolgáló készítményben
Fipronilszennyezés miatt megtiltotta az Oxxovar 5%-os oldat összes gyártási tételének forgalmazását, felhasználását és felhasználói szintig kivonta a terméket a piacról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Új kamattámogatású hitelprogramot indít idén az agrártárca
Az agráriumban szükség van kamattámogatású hitelezési programra, hiszen az Európai Unió mezőgazdasági fejlesztésre fordítható forrásai ebben a fejlesztési ciklusban már gazdára találtak – mondta Nagy István agrárminiszter.

Nemcsak véd, többletet is ad a kalászosnak a Syngenta újdonsága
Hét városban több mint ezerötszáz gazdálkodóval találkozott az elmúlt hetekben a Syngenta. A vállalat szakértői a legfontosabb szántóföldi kultúrákban olyan különleges megoldásokat mutattak be a résztvevőknek, amelyek megalapozzák, hogy még jövedelmezőbben, magasabb terméseredményeket elérve tudjanak gazdálkodni.

Syngenta

A Syngenta szezonnyitó rendezvénye – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

A sikeres agrárvállalkozók is „szórakoztatnak” és persze inspirálnak
Egy könyv vállalkozókról, de ezúttal nem száraz adatokkal, hanem egy-egy érdekes történettel mutatva be őket, amelyeken jót derülhetünk, és amelyekből talán tanulhatunk is.

Közel 35 milliárdot ígérnek az öntözés fejlesztésére
A kormány 34,8 milliárd forint többletforrást nyújt 2024-ig a vízügynek az öntözési infrastruktúra működtetésére, illetve 2030-ig évente 17 milliárd forint jut az öntözéshez kapcsolódó állami főművek fejlesztésére – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára az AGROmashEXPO és AgrárgépShow szakkiállításon.

Uniós bíróság elé idézték Magyarországot
Az Európai Bizottság keresetet indított Magyarországgal szemben az Európai Unió Bíróságán a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmében korlátozott árrés miatt; a szabályozás az EB szerint nem egyeztethető össze az uniós joggal – közölte az uniós bizottság.

kép

A kiskereskedelmi árrés korlátozása miatt Magyarország uniós jogot sért az EB szerint – fotó: Shutterstock

Nem tárgyal a mezőgazdasági termékekről az EU és az USA
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üdvözli az Európai Bizottság által elfogadott javaslatokat az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos irányelvekre vonatkozóan. A benyújtott tervezet az európai agrárium számára kedvező megállapodás lehetőségét tartalmazza, hiszen az Egyesült Államok követelései ellenére az EU elkötelezte magát amellett, hogy nem hajlandó tárgyalni a mezőgazdasági termékekről.