A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára, Czerván György a XV. Állattenyésztési és Állategészségügyi Tanácskozáson kifejtette: "úgy látjuk, hogy a jelenlegi kárenyhítési rendszer nem jól működik, ezért január 1-től új és hatékony kárenyhítési rendszer áll majd rendelkezésre".

Az államtitkár az MTI-nek a tárcaközi egyeztetés alatt álló törvényjavaslatról elmondta, hogy kétpilléres rendszert dolgoznak ki. A termelők és az állam befizetése adják az első pillért. Az egyik legfontosabb változás, hogy tíz hektár felett az őstermelőknek is kötelező lesz csatlakozni a rendszerhez szántóföld esetében. Az ültetvények esetében egy hektárnál kisebb területet művelők is dönthetnek a csatlakozásról. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár szerint a hozzájárulás összegét minimálisan emelik.

Üzleti biztosítók bevonásával tervezik létrehozni a rendszer másik pillérét. A biztosítási díj támogatásához uniós forrásokat kívánnak bevonni. Negyven százalékos támogatásról lehet szó az elképzelések szerint. Czerván György szerint így az elemi károk enyhítésére lényegesen több forrás állna rendelkezésre, akár meg is duplázódhat a mostani négymilliárd forint, amelynek felét a termelők, felét az állam fizette be.