Az Európai Unió a borászati termékek tápértékének és összetevőinek jelölésére vonatkozó rendelet szabályokat megváltoztatta, a módosításokat 2023. december 8. napjától kell a tagállamoknak alkalmazni.

sajtótájékoztató

A Winelabel.hu elősegíti az egészségtudatos vásárlást, valamint a borászatok számára is jelentős előnyökkel jár – fotó: HNT

A borászati termékeken többletinformációkat kell feltüntetni, mint például:

  • Tápértékjelölés: energiaérték, zsír-, telített zsírsav-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalom.
  • Adalékanyagok: a borászati eljárásokból adódó adalékanyagok
  • Összetevők: a felhasznált összetevők

A változtatások egyértelmű célja a fogyasztók tájékoztatásának javítása és az élelmiszerbiztonság növelése.

Nem kötelező minden információt közvetlenül, nyomtatott formában a borászati termék csomagolásának címkéjén feltüntetni, az információkat digitális úton is elérhetővé lehet tenni.


Dr. Feldman Zsolt

Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár – fotó: HNT

Erősíti a magyar borászatok versenyképességét

Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH), és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával (HNT) közösen kidolgozott egy új, borászati termékekkel kapcsolatos digitális tápértékjelölési rendszert, melyet a HNT a hegyközségi tagok részére, a tagságukhoz kötődően térítésmentesen biztosít.

Winelabel.hu elősegíti az egészségtudatos vásárlást, valamint a borászatok számára is jelentős előnyökkel jár: az egyszerűbb adminisztráció révén csökkenthetik az adminisztratív terheiket, miközben eleget tesznek az EU által előírt tápérték-jelölési kötelezettségnek. Mindezek mellett a rendszer a magyar borászatok versenyképességét erősíti, hiszen az EU-s tagországok közül a leggyorsabban ez a rendszer tud információt biztosítani.

A digitális jelölésrendszer a termékcímkéken található QR kódok segítségével teszi lehetővé, hogy a fogyasztók közvetlenül online férjenek hozzá a borászati termék részletes tápérték-adatokhoz.

A címkén lévő kód beolvasásával a fogyasztó azonnal, online láthatja az adott termék energia-, és tápértéktartalmát, valamint a teljes összetevő-listát és a termékben lévő adalékanyagokat is, akár az EU 27 hivatalos nyelvén.

A rendszer 2024. április 1-től válik elérhetővé

Az alkalmazás fejlesztését és fenntartását a HNT végzi, garantálva a mindig naprakész információ biztosítását.

Winelabel kezdeményezés hozzájárul az élelmiszer-biztonság és átláthatóság fokozásához, és támogatja a hazai borászatokat abban, hogy a digitális kor kihívásainak megfelelően alkalmazkodjanak.

A digitális megoldások felhasználása mellett azonban továbbra is megmarad a hagyományos címkeelemek használata azon borászatok számára, akik a digitális platformokat nem kívánják vagy nem tudják igénybe venni.

Dr. Brazsil Dávid, a HNT főtitkára

Dr. Brazsil Dávid, a HNT főtitkára – fotó: HNT

Térítésmentesen elérhető szolgáltatás

Az európai uniós előírásokhoz való alkalmazkodás és az új digitális tápértékjelölési rendszer bevezetésével a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa ismét bizonyítja elkötelezettségét az innováció, a fogyasztói tudatosság területén és a szolgáltató köztestületi modell mellett. Ez a mostantól térítésmentesen elérhető szolgáltatás a HNT előzetes számításai szerint közel évi fél milliárd forintos értéket jelent a jelenlegi piaci körülmények között, emelte ki Dr. Brazsil Dávid, a HNT főtitkára.

A rendszer tovább erősíti a magyar borok minőségének és hitelességének megítélését a nemzetközi piacon.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az Agrárminisztériummal közös célja, hogy a szolgáltatást a stratégiai partnerszervezetek részére is biztosítsa a jövőben, amennyiben az uniós jogszabályok ezt lehetővé teszik.