Az év elején beszámoltunk az első európai Versatile DeltaTruck 610-es gumihevederes nagytraktor hazai gyakorlati premierjéről. A Vektor Holding Kft. Komárom határában mutatta be szántóföldi munkában partnereinek a 650 lóerő leadására képes erőgépet.

Idén mutatkozott be a magyar piacon a teljesen megújult Landini ültetvényestraktor-széria, a keskeny nyomtávú REX 4. A négy szőlészeti és gyümölcsös verzió, az F, GT, és V számtalan variációban és számos új opcióval áll a leendő vevők rendelkezésére. Új stílus, új komponensek és új jellemzők teszik a REX 4 szériát még nagyobb körben használható traktorokká.

Teljesen megújult a Landini ültetvényes széria, a REX 4

Mechanikai gyomirtásra olyan eszközt mutattunk be, amely jó anyagminőségű, ugyanakkor többfunkciós gépként használható. A megoldás az APV csillagkerekes állománylazító, amely kiválóan alkalmas talaj- vagy magágyelőkészítésre, valamint a talajhantok feltörésére, ami jelentősen megkönnyíti a kézi utómunkát. A morzsáló munkamódnak köszönhetően ideális mulcsvetések gyommentesítésére is.

Az APV márkanév már ismert a magyar gazdálkodók körében

Az egyre szélsőségesebb időjárásunkban számtalanszor van arra példa, hogy az aktuális tápanyag-visszapótlási és növényvédelmi munkákat vagy alkalomadtán szállítási feladatokat az időjárási körülmények nehezítik vagy teljesen meggátolják. A franciáknál a HUBERTRACK iparvállalat mérnökei az ilyen szituációk áthidalására egy kompakt, innovatív, gumihevederes, HHT-100 típusjelű, frontfülkés eszközhordozót fejlesztettek ki.

A HUBERTRACK HHT-100 típusjelű kompakt, innovatív, gumihevederes eszközhordozó – fotó: Hubertrack

A Deutz-Fahr C9000 sorozatú kombájncsalád már négy éve jelen van a piacon, így az SDF az év elején elérkezettnek látta az időt a frissítésre. Az új 9300-as széria 340 lóerős és 395 lóerős Mercedes-Benz motorjai megfelelnek az érvényben lévő emissziós előírásoknak. A vezetőfülke kényelmesebbé, a kombájn kezelése pedig egyszerűbbé vált a fülke áttervezésének köszönhetően.

Az új 9300-as széria tagjait 340 lóerős és 395 lóerős Mercedes-Benz motorokkal szerelik – fotó: Deutz-Fahr

A Väderstad egy olyan újdonságot mutatott be a magyar gazdálkodóknak 2018-ban, amely a jól ismert NZ Aggressive magágykészítő munkagépek alapjaira épült, ám sokkal szélesebb felhasználási lehetőségeket nyújt a gazdálkodók számára. Ez az új Ferox kultivátor.

A Ferox kultivátor tandemkerekeinek offet elrendezése – fotók: Väderstad gyári felvétel

A New Holland a fix kamrás bálázók piacán több mint huszonöt éve vezető pozíciót tölt be, emellett úttörő szerepe volt a változó kamrás bálázók fejlesztésében is. A Roll-Belt széria a továbbfejlesztett hevederes technológiának köszönhetően 20%-kal nagyobb teljesítményre képes az elődmodellekhez képest, továbbá a bálasűrűség 5%-kal emelkedett.

A Roll-Belt széria a továbbfejlesztett hevederes technológiának köszönhetően 20%-kal nagyobb teljesítményre képes az elődmodellekhez képest - fotó: CNH Global

Egy-eyg részletes cikkben bemutattuk a legújabb generációs New Holland kombájnokat. A CX 5-6 , CX 7-8 és a CR rotoros kombájnszériák képviselőit.

A legújabb CR modellekben megtaláljuk a New Holland legimpozánsabb fejlesztéseit - fotó: Agroinform.hu

A Kverneland több újdonságot is bemutatott a németországi DLG napokon, melyet június 12-től 14-ig rendeztek meg Bernburgban. Ezek között van az elülső tankos iXtra Life folyékony műtrágyaszóró, ami kiválóan kombinálható vetőgéppel. A Kverneland Exacta TLX Geospread műtrágyaszóró a teljesen új dizájn mellett további előnyös tulajdonságokkal, valamit egy átdolgozott CentreFlow adagolórendszerrel rendelkezik.

Az iXtra LiFe elülső-tankos műtrágyaszórót kombinálni lehet egy ISOBUS rendszerű szemenkénti vetőgéppel, pl. cukorrépa, kukorica vagy napraforgó vetésére beállítva.

Nyáron mutatkozott be az új Same Frutteo CVT S traktorsorozat, amely fokozatmentes sebességváltóval ellátott, amelyet az alapoktól kezdve új koncepció szerint terveztek. Számos műszaki innovációval van felszerelve, az új kabin mellett egy új hidraulikai berendezést, valamint egy új kezelési koncepciót is kínál.

A Frutteo CVT S rugózott elsó tengelye „Active Drive” egyenkénti kerékfelfüggesztéssel kibővíthető – a gyártó fotója

Beszámoltunk arról is, hogy az Amazone a 2018. évi szezonra a Cayros ekeprogramját további modellekkel és felszereltségi opciókkal bővitette. Egyrészt a Cayros M termékkört az Amazone kétvasú modellekkel is kiegészíti, így kisebb, 37 kW/50 LE teljesítményű traktorokhoz is rendelkezésre állnak különböző ekék.

A Cayros XM és az XMS terméktípusokat az Amazone háromféle csomagban kínálja- fotó: Agroinform.hu

A CLAAS új innovatív DISCO MOVE frontkasza konstrukcióját is bemutattuk, amely 1000 milliméteres szabad mozgást tesz lehetővé, a traktor fronthidraulikájától függetlenül, a kaszasín optimális talajkövetése érdekében. A DISCO 3600 MOVE és DISCO 3200 MOVE szársértővel és szársértő nélkül kapható frontkaszákkal a CLAAS kibővítette sikeres DISCO sorozatát.

A CLAAS DISCO kaszákkal a gépkezelő is biztonságosabban, könnyebben dolgozik – fotó: CLAAS gyári felvétel

Beszámoltunk arról is, hogy a Joskin Wago- bálaszállító pótkocsija immár már mindkét oldalon hidraulikusan nyitható oldalkerettel szerelhető fel. Ezzel lehetővé válik a hengeres és a szögletes nagybálák kényelmesebb és biztonságosabb szállítása.

Hidraulikusan nyitható oldalkeret a Wago- bálaszállító pótkocsihoz – gyári fotó

A John Deere egy könnyű, 4500 literes tartálytérfogatú önjáró permetezőt kínál. Az új R4044-es permetező illeszkedik a vállalat 4-es önjáró permetező családjához, kitöltve a könnyűsúlyú, magas műszaki színvonalú és nagykapacitású gépek alkotta rést. Az új modell hamarabb kijut a munkaterületre és képes folyamatosan, hosszabb ideig dolgozni.

Az R4044 önjáró permetező – gyári fotó

A CLAAS a Liebherrel való együttműködés eredményes kezdete után további kerekes rakodó modelleket vett fel az 5,6 és 9-tonnás kategóriában termékprogramjába. A három új TORION SINUS egyedülálló kormányzási koncepciójukkal a kitűnő fordulékonyságot kombinálják a nagy hasznos terheléssel.

Az egyszerű törzscsuklós kormányzással összehasonlítva a fordulékonyság jelentősen megnőtt – fotó: CLAAS

A gyakorlatban is bemutatkozott itthon a Versatile Nova 330 négy szalmarázó ládás gabonakombájn a nyáron. A rendkívül kompakt, jó manőverező-képességgel bíró, igen hatékony munkavégzésre képes betakarítógéppel, a cég kínálatában megtalálható Versatile gabonakombájn-család 5 tagra bővült.

A Nova 330 a kisebb, szabdalt táblákon is hatékonyan dolgozik – fotó: Agroinform.hu

A következő hétvégén az idei év második felében bemutatkozott gépújdonságok összeállításával jelentkezünk!