Mától teltházzal várják látogatókat AGROmashEXPO, AgrárgépShow, Magyar Kert, Szőlészet és Pincészet kiállítások. A miniszteren kívül Harsányi Zsolt MEGFOSZ-elnök és Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója is köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepélyes megnyitón átadták a már decemberben odaítélt termékfejlesztési díjakat is. Idén is szakmai konferenciák és fórumok várják a látogatókat, köztük az Agroinform.hu rendezvényei is.

Az AGROmashEXPO-t immár 36. alkalommal szervezi a HUNGEXPO Zrt., amely tavaly ünnepelte 50 éves születésnapját. A MEGFOSZ tulajdonában lévő AgrárgépShow csatlakozásával napjainkra az AGROmashEXPO az agrárágazat csúcsrendezvényévé vált, amelyet külföldön is számon tartanak.

Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója bejelentette: egy talpaltnyi szabad hely sincs az AGROmashEXPO-n, épp ezért fejleszteni fognak.

megnyitó

Idén összesen 322 kiállító mutatja be termékeit, szolgáltatásait a kiállításon – fotó: Agroinform.hu

Nagy István: fejlődést támogató gazdaságpolitikai környezetet kínálunk

Kétszázezer mezőgazdasághoz kapcsolódó családi és társas vállalkozás jövőjét láthatjuk itt – értékelte a kiállításon látottakat megnyitó beszédében az agrárminiszter. 2019-ben fejlődést támogató gazdaságpolitikai környezetet kínálnak a mezőgazdaság szereplőinek. Ezt az esztendőt az építkezés évének tekintik, hiszen a fejlődést 620 milliárd forint, Vidékfejlesztési Program keretében már megítélt beruházási támogatás ösztönzi. Idén elindítják a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari vállalkozások fejlesztéseit, beruházásait segítő, teljesen új kamattámogatási hitelprogramot is – mondta el Nagy István.

Nagy

Nagy István elmondta, hogy idén új kamattámogatási hitelprogram indul – fotó: Agroinform.hu

2019-től érdemben gyorsulhat fel az osztatlan közös földtulajdonok felszámolása. „Évtizedes betegségünk a jelenleg mintegy egymillió ingatlant, csaknem 2,5 millió hektár területet és több mint 4 millió tulajdonost érintő osztatlan közös tulajdon kérdése” – avatta hallgatóságát a részletekbe a miniszter.

Mint elmondta, kulcskérdésnek tekintik az öntözéses gazdálkodás elterjesztését és ösztönzését is. 2030-ig évente 17 milliárd forintnyi fejlesztési forrást biztosítanak az öntözést szolgáló állami főművek fejlesztésére. A vízkeresleti oldal újbóli megszervezésével pedig „befoltozzák azt a lyukat is”, amely az állami vízszolgáltatási kapacitások és az egyes termelők között keletkezett az elmúlt évtizedekben.

Ennek érdekében 2019. első félévében megkezdi működését a Nemzeti Öntözési Központ, amelynek elsődleges feladata a termelők segítése a gazdaságilag és környezetileg is fenntartható öntözéses gazdálkodás megvalósításában. Egyszerűsítik az öntözéses gazdálkodás kialakításával kapcsolatos eljárásokat, csökkentik az adminisztrációs terheket. A miniszter ígérete szerint belátható időn belül százezer hektárral növelik az öntözhető területek nagyságát.

agroinform

Az Agroinform.hu standja is várja a látogatókat – fotó: Agroinform.hu

A miniszter szólt a tudásalapú agrárgazdaság megteremtéséről is, továbbá a mezőgazdaság digitalizációjáról. Szeretnék elérhetővé tenni a közigazgatási adatrendszerekben rejlő gazdaságfejlesztési potenciált. A digitális agrár-rezsicsökkentés célja pedig egyrészt minél több állami adatbázis ingyenessé és elérhetővé tétele, másrészt az állam/unió felé történő kötelező adatszolgáltatások egyszerűsítése. Fontos terület a gazdálkodók digitális készségeinek fejlesztése is, ezen belül a Digitális Agrárakadémia működésének elindítása.

A minisztérium kiemelten kezeli a gazdálkodói generációváltás elősegítését is. Több érdekképviseleti szerv bevonásával folyamatban van az ezt célzó szakpolitikai program kidolgozása. Ennek keretében vizsgálják a családi gazdaságok szabályozásának kérdéskörét is.

Harsányi Zsolt: minden itt van, amit a mezőgazdaságról tudni kell

"Egy helyen, egy időben minden itt van, amit az ágazatról tudni kell, tudni érdemes" – emelte ki Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnöke. „Hiszen ez is volt a cél, hogy a gazdálkodóknak módjuk legyen megismerni mindazt, ami ma elérhető, s ami által gazdálkodásuk hatékonyabbá tehető.”

A rendezvényről elmondta: a magyar mezőgépgyártás legnagyobb közös kiállítása ez, amely évekkel ezelőtt a Hungexpo és a MEGFOSZ együttműködésének eredményeként jött létre. Idén is megdőlt az előző évi rekord: összesen 322 kiállító mutatja be termékeit, szolgáltatásait, ebből 75-en az AgrárgépShow, 207-en az AGROmashEXPO, 19-en a Magyar Kert és 21-en a Szőlészet és Pincészet keretein belül.

gép

A kiállítások egészen szombatig várják a látogatókat – fotó: MTI / Kovács Tamás

Harsányi Zsolt idén is beszélt az agráriumot is sújtó szakemberhiányról. A mezőgépész-utánpótlás elősegítése érdekében komoly munkát végző MEGFOSZ mellé felsorakozott az Agrárminisztérium, a gödöllői Szent István Egyetem, az MKB Pénzügyi Csoport, az Agrárkamara és a Hungexpo Zrt. is. A Hungexpo-val, a Szent István Egyetemmel és a szakiskolákkal kötött együttműködés eredményeként idén 48 iskolából 3200 középiskolás diák és több száz egyetemista jut el a kiállításra.

Az elmúlt években a külföldről érkezők száma is folyamatosan nőtt, köszönhetően – többek között – az  Agrárminisztérium, a Hungexpo és a MEGFOSZ együttműködésének, amelynek keretében 2019-ben ismét több száz határon túli magyar vendéget fogadnak – tette hozzá.

Harsányi

Harsányi Zsolt: "Egy helyen, egy időben minden itt van, amit az ágazatról tudni kell, tudni érdemes" – fotó: Agroinform.hu

A díjazottak átvették az elismeréseket

Idén rekordszámú, összesen 41 pályamű érkezett. Most is a Nemzetközi díjra, gépesítés kategóriában pályáztak a legtöbben. Valamilyen informatikai alkalmazással, rendszerrel az eddigieknél többen indultak logisztika kategóriában. A szervezők már decemberben nyilvánosságra hozták, kik nyerték termékfejlesztési nagydíjakat, illetve különdíjakat.  A megnyitón ünnepélyes keretek között vették át a díjazottak az elismeréseket.

A díjazottak névsora megtalálható a korábbi cikkünkben. A Nagy- és Különdíjban részesült pályázatok részletes leírása, videós bemutatással pedig itt tekinthető meg.

Az Agroinform robotshow-val, marketingkonferenciával és finom kávéval várja a látogatókat!

Idén is szakmai konferenciák és fórumok várják a látogatókat, köztük az Agroinform.hu rendezvényei is. A január 24-i agrármarketing-konferenciánk azt boncolgatja, hogyan lehetünk eredményesek az agrárpiacon. Január 25-én pedig a februári PREGA Konferencia előzeteseként a PREGA AgRobot Show mutatja be a jelen és a jövő szántóföldi drónjait, kertészeti és állattartási robotjait, valamint a már mesterséges intelligenciával rendelkező humanoid robotika legújabb fejlesztését. Standunkon (G pavilon 404 D) egy kávé mellett el is lehet beszélgetni az Agroinform-csapat tagjaival és a többi gazdálkodóval.

A kiállítás minden napján szeretettel várjuk az érdeklődőket!